Erkek infertilitesi nedir?

Erkek infertilitesi nedir?

Erkeğe bağlı faktörler nelerdir?

Sperm sayısını veya hareketliliğini etkileyen ve yapısını bozan birçok faktör vardır. En sık neden sperm üretiminin, spermin geçtiği kanalların, genel sağlık ve yaşam şeklinin normal olmamasıdır. Maruz kalınan çevresel faktörler de bunlara eklenir.

Bozulmuş sperm üretimi ve fonksiyonu

  Sperm hareketliliğinin ve yapısının bozulması: Sperm ileriye doğrusal hızlı düzgün hareketli olmalıdır ve yapısı normal olmalıdır. 

 Düşük sperm konsantrasyonu: Sperm konsantrasyonu 1 ml de 20 milyonun üzerinde olmalıdır. 

Varikosel: Scrotuma (torbaya) giden venlerin variköz hal alması, genişleyerek esnekliğini kaybetmesi durumudur. Sperm sayı, hareketlilik ve yapısında bozulmaya neden olabilir.  

 İnmemiş testis: Testisler karın içinden scrotuma inemez; yüksek ısı ve basınçla karşılaşır. Sperm üretimi etkilenir. 

Hormon eksikliği: Testis bozuklukları ve testisi kontrol eden hormonların salındığı beyin bölgelerinin bozuklukları sonucu hormon eksikliği oluşabilir. 

Genetik bozukluklar

Enfeksiyonlar

Spermlerin geçişi sağlayan kanallarda bozukluklar 

Cinsel ilişki yetersizliği: Cinsel ilişkide veya tekniğinde yaşanan olumsuzluklar gebelik oluşmasına engel olabilir. Erken boşalma, ağrılı ilişki, yetersiz sayıda ilişki ya da kaydırıcı olarak spermi olumsuz etkileyen maddelerin kullanımı bunlardan bir kaçıdır. 

Epididim, vas deferens ve ejakülator kanallarda tıkanıklık:  Spermin testisten dışarıya ulaşana kadar geçtiği kanalların herhangi birinde tıkanıklık infertiliteye yol açar.

Retrograde ejakülasyon: Boşalma ile meninin penisten dışarı çıkmayarak mesaneye geçmesidir ki diyabet (şeker hastalığı) cerrahi operasyonlar ve bazı ilaçların kullanımı sonucu oluşabilir. 

Meni yokluğu:  Vertebra (belkemiği) yaralanmalarında oluşabilir.  

İdrar yolunun dış deliğinin normalden farklı bir bölgede olması (hipospadias): Spermin servikse ulaşmasını engeller.

Diğer bazı hastalıklar: Kistik Fibrozis gibi

Genel sağlık ve yaşam şekli 

Stres

Beslenme bozuklukları (Vitamin C, selenyum, çinko ve fosfat eksikliği)

Obesite

Kanser ve kanser tedavileri

Alkol ve bazı ilaçlar: Kas gelişimi için alınan anabolik steroidler testislere ve sperm üretimine olumsuz etkiler.

Diğer tıbbi durumlar: Ağır yaralanmalar, büyük cerrahi ameliyatlar, diyabet (şeker) tiroit  hastalıkları, anemi  gibi hastalıklar da infertiliteye sebep olabilir.

Çevresel Etkenler 

Kimyasallar

Aşırı ısı

Madde bağımlılığı

Sigara içilmesi

Hava kirliliği

Elektronik ve elektromanyetik yoğunluk 

Risk faktörleri nelerdir?

Yaş (ileri yaş)

Sigara içilmesi

 Alkol kullanılması

Aşırı zayıflık ya da aşırı kilo almak

 Aşırı egzersiz yapma: Haftada yedi saatin üzerinde egzersiz olumsuz etkiler. Hiç egzersiz yapmama da obeziteye yol açabileceğinden olumsuz etkilidir

Aşırı miktarda kafein almak. 

Erkeğe yönelik tanı yöntemleri nelerdir? 

Genel fizik muayene

Spermiyogram: Öncelikle sperm analizi ile sperm değerleri tespit edilmelidir.

Hormon analizi: kanda baz hormon değerleri ölçmek gerekli olabilir.

Transrektal ve scrotal USG 

İnfertilite tedavisi nasıldır?

İnfertilite tedavisi; sebebin ne olduğuna, ne kadar süredir infertil olduğunuza, eşlerin yaşına ve kişisel tercihlere göre şekillenir. 

Tedavi şekilleri nelerdir:

Genel cinsel sorunların düzeltilmesi, ilişki sıklığının düzenlenmesi önem taşır. Empotans ve erken boşalma gibi durumların düzeltilmesi gereklidir. Spermlerin sayı, hareketlilik ve yapı bozuklukları nedeniyle infertilite var ise; neden bulunarak ortadan kaldırılmalıdır. Hormon bozuklukları ilaçla tedavi edilebilir. Varikoselin tedavisi ise cerrahidir. Kanal bozuklukları cerrahi olarak düzeltilebilir. Meninin geri kaçması veya kanal tıkanıklıklarında testislerden sperm bulunarak laboratuar şartlarında yumurtanın döllenmesi sağlanabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertürk Ergin

Op. Dr. Ertürk ERGİN, lise öğrenimini Konya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise  Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Aynı süre zarfında Chicago Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi Üroloji Kliniği'nde de bulunmuş olup Üroloji Klinik şefi Prof. Dr. Robert C Flanigan ile Ürolojik Onkoloji ve Ass. Prof. Dr. John P Mulhall ile Androloji, İnfertilitede Mikrocerrahi Teknikler alanlarında klinik çalışmalar yapmıştır. Dr. John P Mulhall ile birlikte genç erkeklerde venöz erektil disfonksiyon için 'crural ligasyon' cerrahisinde yeni bir tekniğin tanımlandığı özgün bir çalışması da bulunan Op. Dr. Ertürk ERGİN, bir süre Adana Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde ve EE Üroloji Tanı ve ...

Etiketler
Bozulmuş sperm üretimi ve fonksiyonu
Op. Dr. Ertürk Ergin
Op. Dr. Ertürk Ergin
Adana - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube