İnfertilite nedir?

İnfertilite, cinsel olarak aktif, korunma yöntemi kullanmayan bir çiftin 1 yıl içinde spontan gebelik elde edememesi olarak tanımlanır. Çiftlerin yaklaşık %15'i 1 yıl içinde gebelik elde edememekte ve kısırlık için tıbbi tedavi aramaktadır. Çiftlerin %50'sinde, genellikle anormal semen parametreleri ile birlikte erkek kısırlığına bağlı faktör bulunur. Bu nedenle bu çiftlerde erkek hastaların ürolog tarafından ayrıntılı tıbbi değerlendirmeden geçmesi gerekir.

İnfertilite nedir?

Erkek kısırlığının belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda, kısırlığın herhangi bir belirtisi yoktur. İlişki, ereksiyon ve boşalma genellikle sorunsuz gerçekleşir. Meninin miktarı ve görünümü genellikle dışarıdan normal görünür.


Erkek kısırlığına ne sebep olur?
Erkek kısırlığına genellikle sperm üretimini veya sperm taşınmasını etkileyen problemler neden olur. Tıbbi testler yoluyla, doktorunuz sorunun nedenini bulabilir. İnfertil erkeklerin yaklaşık üçte ikisinin testislerinde sperm yapımında sorun vardır. Testislerde sperm yapımını etkileyen birçok neden olmasına rağmen bazen herhangi bir sebep de bulunamaz. Spermi testislerden penise
götüren tüplerdeki tıkanıklıklar, menide tamamen sperm eksikliğine neden olabilir. Kısırlığın diğer daha az görülen nedenleri şunlardır: döllenmenin gerçekleşmesi için spermin yumurtaya ulaşmasını etkileyen cinsel sorunlar (100 kısır çiftten biri); hipofiz bezinde
sentezlenen düşük hormon seviyeleri (100 kısır erkekten biri); ve sperme karşı gelişen antikorlar (16 kısır erkekten biri).


Erkek kısırlığı nasıl teşhis edilir?
Teşhis, ayrıntılı tıbbi öykü ve ejakülattaki spermin sayısını, şeklini ve hareketini kontrol etmek için bir semen analizi ile birlikte fizik muayeneyi içerir. Sperm üretimini kontrol eden hormon seviyeleri veya genetik testler gerektiğinde istenebilir. Bazen testis biyopsileri veya testis-prostat ultrasonu yapılır.
Kısırlık, bir partnerin başka bir ilişkiden çocuğu olsa bile, hem erkek hem de kadın partnerin gözden geçirilmesini gerektiren bir çift sorunu olarak düşünülmelidir. Erkek kısırlığı, testosteron eksikliği veya eşlik eden testis kanseri gibi başka (muhtemelen teşhis edilmemiş) sağlık sorunlarının bir işareti olabilir, bu nedenle araştırılması önemlidir.

Erkek kısırlığı nasıl tedavi edilir?
Muayene ve testler sonrasında saptanan herhangi bir kısırlık nedeni bulunması halinde bu nedene yönelik cerrahi tedavi, enfeksiyonların tedavisi ve hormon tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemlerin de fayda etmemesi halinde hastaya yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek) önerilir.


Erkek kısırlığını önlemek için herhangi bir şey yapabilir miyim?
Sigara içmekten, aşırı alkolden, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan, dar iç çamaşırlarından kaynaklanan ısı artışından ve (vücut geliştirme veya spor amaçlı alınan) anabolik steroidlerden kaçınmak en iyisidir çünkü bunlar sperm üretimine ciddi zarar verebilir.

Bu makale 30 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müslim Doğan Değer

1989 yılında Elazığ’da doğan Dr. Değer, 2007 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. Üniversite son sınıfta üniversitelerarası Erasmus programı ile Almanya Justus Liebig Üniversitesi'ne gidip tıp eğitimini burada tamamlamıştır. Burada gösterdiği başarı ile birçok iş teklifi almıştır. Bir süre çalıştıktan sonra kendi isteği ile ülkesine dönmüştür. Devlet hizmet yükümlüsü olarak pratisyen hekim kadrosunda Diyarbakır ve ilçelerinde bir sene görev yapmıştır. 2014 yılında TUS ile Trakya Üniversitesi Üroloji bölümünde eğitime başlayan Değer, 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'ne geçiş yapmış ve 2019 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Buradaki görevi sırasında TÜBİTAK yerli ilaç geliştirmeleri projelerinde yer almıştır. Mesane kanserinde ilerlemeyi önleyen yerli ilaçlar geliştirilmesi için yoğun çaba h ...

Etiketler
Kısırlık oranı
Op. Dr. Müslim Doğan Değer
Op. Dr. Müslim Doğan Değer
Tekirdağ - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube