Erken ergenlik neden önemlidir? tedavi edilmezse ne olur?

Erken ergenlik neden önemlidir? tedavi edilmezse ne olur?

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir ve çocuklar için önemli bir dönüm noktasıdır. Ergenlik başlangıç yaşını, genetik, coğrafik, etnik, sosyoekonomik ve beslenme durumu etkilemektedir.

Erken Ergenlik, kız çocuklarında 8 yaşından ve erkek çocuklarında 9 yaşından önce ergenliğin başlamasıdır. Erken ergenliği olan çocukların büyük çoğunluğunda altta yatan ciddi bir neden saptanmamaktadır. Ancak ergen ergenlik erken zamanda tanınıp tedavi edilmezse, birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir:

Erişkin Boyu Kısa Kalabilir: Ergen ergenliği olan çocuklarda, büyüme kıkırdaklarının erken kapanmasına ve erişkin boyunun kısa olmasına neden olabilir. Erken ergenliğin erken tanı ve tedavisi, erişkin boyunun daha uzun olmasına katkı sağlar.

Erken Adet Görme: Ergen ergenliği olan çocuklarda, küçük yaşta adet görme riski vardır. 

Psikososyal Problemler Ortaya Çıkabilir: Erken ergenliğe giren kızlarda psikososyal problemler daha sık görülmektedir. Başlıca kaygı, depresyon, yeme bozuklukları, kendini beğenmeme, özgüveninin azalması ve cinsellik konularında kaygılar sık görülmektedir.

Davranış Problemleri Görülür: Erken ergenliğe giren kızlar daha karamsar ve sinirli olup, daha agresif davranışlar gösterebilmektedirler. Ayrıca sigara ve alkol kullanma gibi kötü alışkanlıklara sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

Obezite ve İlişkili Hastalıklar Gelişme Riski Yüksektir: Erken ergenliği olan çocukların, ileriki yaşlarında kilolu olması olasılığı yüksektir. Diğer taraftan insülin direnci, Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması, Metabolik Sendrom ve Kalp-Damar Hastalıkları gelişme riski de artmaktadır.

Kanser Gelişme Riskinde Artışa Neden Olabilir: Adet görme yaşının erkene kaydığı her 1 yıl için, Meme Kanseri gelişme riskinin %5 arttığı saptanmıştır. Küçük yaşta adet görenlere göre, geç adet görenlerde Endometriyum Kanseri gelişme riskinin %32 daha düşük olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak, erken ergenliğe gire kızlarda, çok çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkma riski vardır. İleriki yaşamda ortaya çıkabilecek bu problemler, kız çocuğunun erişkin yaşamını olumsuz etkileyebilir ve geç kalmak geri dönüşümsüz problemlere neden olabilir. Bu nedenle ailenin erken ergenlik durumu fark edip en kısa zamanda tanı ve tedavi için endokrin merkezine götürmesi önemlidir.

Bu makale 9 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan Askeri ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ergenlik dönemi
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube