Erken ergenlik tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Erken ergenlik tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Erken Ergenlik Tedavisi, 40 yıla yakın süredir çocuklarda uygulanmakta ve genel olarak güvenli bir tedavidir.

Erken Ergenlik Tedavisi esnasında yan etkiler çok sık görülmemektedir. En sık görülen yan etkiler, enjeksiyon bölgesi (ağrı, şişme ve apse) reaksiyonlarıdır.

Erken Ergenlik Tedavisi esnasında alerjik reaksiyonlar sık olmasa da görülebilir. Bu nedenle ilk enjeksiyon, hastane ortamında yapılmalıdır.

Erken Ergenlik Tedavisi esnasında kilo alma, baş ağrısı, kas ağrısı, sıcak basması, sivilce, cilt döküntüsü, ruh hali değişiklikleri (ağlama, huzursuzluk, sinirlilik vs) ile vajinal kanama ve vajinal akıntı gibi yan etkiler de nadiren görülebilir.

Erken Ergenlik Tedavisi esnasında kemik sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle tedavi edilen çocukların yeterli kalsiyum tüketilmesi ve egzersizlerine dikkat etmeleri önemlidir. Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, mercimek ve badem iyi kalsiyum kaynaklarıdır ve tüketilmelidir. Diğer taraftan serum D vitamini düzeyi de normal olmalıdır. Çocukta D vitamini eksikliği varsa mutlaka tedavi ve takip edilmelidir.

Özellikle daha önce nöbet geçirmiş veya beyinde herhangi bir problemi olan çocuklarda nöbet görülebilir. Bu şekilde problemi olan çocuklarda dikkatli olunmalıdır.

Ayrıca çocukta uzun QT sendromu (ritm problemi) varsa ya da ailede doğuştan kalp hastalığı, ritm bozukluğu, ani ölüm veya uzun QT sendromu olan kişiler varsa erken ergenlik tedavisine başlamadan önce mutlaka kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır.

Erken Ergenlik Tedavisi 40 yıla yakın süredir uygulanmaktadır. Bu süre zarfında tedavi edilen kız çocuklarında kısırlık saptanmamıştır.

Erken Ergenlik Tedavisi esnasında kanıtlanmış başka her hangi bir olumsuz etki yoktur. Bu tedavi ergenliği durdurmada etkili ve güvenle bir tedavidir.

Bu makale 13 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ergenlikte
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube