Ergen anne babaları lütfen okuyun

Ergen anne babaları lütfen okuyun

Adet düzensizlikleri:
Zaman zaman adet kanamalarında düzensizlikler olabilir. Ağıdaki durumlar tekrarlarsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:
.9 yaşından önce adet görmeye başlanması.
16 yaşına kadar göğüs büyümesi, tüylenme gibi ergenlikte görülen değişikliklerin başlamaması ve henüz adet görülmemesi
.18 yaşına geldiğinde ergenlikte görülen cinsel değişikliklerin başlamış, ancak henüz adetin görülmemiş olması

            .Adet kanamalarının 21 günden daha sık, 35 günden daha uzun aralıklarla olması

            .Adet kanamalarının 7 günden uzun ya da 1 günden kısa sürmesi

            .İki adet arasında kanamalar olması

            .Adet kanamalarının aşırı miktarda olması

            Akıntılar:

            Her genç kızda hastalık olmayan normal bir akıntı vardır. Kokusuz, kirli bir beyaz akıntı korkutmamalıdır. Çamaşırda leke bırakabilen bu doğal akıntı birçok genç kızı ve anneyi telaşlandırır. Herkesin boyu ve kilosu nasıl aynı değilse, akıntı miktarı da kişiden kişiye göre değişir. Ancak aşağıdaki durumlar varsa, doğal olmayan bir şey var demektir:

            .Akıntının sarı-yaşil renkli ve kötü kokulu olması

            .Süt kesiği gibi pütürlü olması ve ekşi kokması

            .Her zamankinden çok daha fazla akıntı olmaya başlaması

            .Beraberinde kaşıntı ve yanma hissi bulunması

            Bu şikayetlere yol açan hastalıklar hekimler tarafından kolaylıkla tedavi edilmektedir.

            Karın ve Kasık Ağrıları:

            Bazı genç kızlarda karın alt bölgesinde değişik biçimlerde kendini gösteren ağrılar olabilir. Bu ağrılar, bir ağırlık ya da batma gibi hafifçe başlayıp şiddetlenebilir ve az sonra azalabilir. Değişik nedenlere bağlı olabilen bu ağrılar asla ihmal edilmemelidir. Karın alt bölgesinde ağrı, duyarlılık olur ve ateş 38 derece ve üzerine çıkarsa bir hekime başvurulması gerekir. Bu ağrıların nedeni iç üreme organlarından kaynaklanan bir iltihap olabilir.

            Adet Öncesi Gerginlik:

            Bazı genç kızlar, adet görmeden önce birkaç gün süresince gergin ve kırılgan olabilir. Bu, davranış, duygu ve düşüncelerini etkileyebilir. Böyle bir durum dünyadaki çoğu kadının ortak sorunudur. Hekimlerden alınacak bir yardımla bu dönem daha rahat geçirilir.

            Adet sancısı:

            Bazı genç kızlar, adet kanamaları sırasında bel ve kasıklarında ağrı duyabilir. Sancı, kasılma biçiminde lup zaman zaman artıp azalabilir.

            Bu ağrı adetin ilk gününde ya da 1-2 gün  öncesinde başlayabilir. Sancı ile birlikte bulantı, kusma da olabilir.

            Adet sancısını azaltmak için bel ve karın bölgesini sıcak tutmak ve beden hareketleri yapmak yararlı olabilir. Sancı rahatsızlık veriyorsa bir hekime başvurulmalıdır. Bu ağrının bedendeki başka önemli bir nedenden olmadığının da kesin olarak anlaşılması gereklidir.
            Genç kızlarda aşırı tüylenme:            Hormonal dengede bir bozukluğa bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Ancak esmerlerde daha fazla tüylenme olabilir. Bu durum genç kızı üzüyor ve kaygılandırıyorsa bir hekime başvurulması uygun olacaktır

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Anne
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube