Erektil disfonksiyon

Erektil Disfonksiyon

Erektil disfonksiyon

Sertleşme sorunu başarılı cinsel teması sağlayabilecek sertlik düzeyine ulaşamama veya bu sertlik düzeyini yeterince sürdürememe hali olarak tanımlanır. Bu durum tüm erkeklerin %10 kadarında görülür ve yasla beraber sikayetler artar. Basarisiz deneyimler zaman içerisinde cinsel istekte azalmaya da yol açabilir. Ruhsal olarak önemli bir stres kaynağıdır.

Nedenleri

Organik veya psikolojik nedenlere bağlı olabilir.

1-) Psikolojik nedenler:

Psikolojik nedenler arasında stres ve endişe başta gelir. Stres basligi altina is, aile ve sosyal ortam stresini ve bedensel bir hastaligin getirisi olan stresi koyabiliriz. Başarısızlık korkusu sertleşme sorununun bir başka önemli nedenidir. Cinsel teması başarabilme kabiliyeti hakkında endişe duyan bir hasta başarılı cinsel temas sağlayamazsa endişesi daha da artar. Depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar da sertleşme sorununa yol açabilir.

2-) Organik nedenler:

Damar hastalıkları: Sertleşme sorununun en sık görülen fiziksel nedeni damarlarla ilgili hastalıklardır. Damar hastalıkları penise ulaşan ve sertleşme sağlayan kan miktarını etkiler. Aynı zamanda kanın penis içinde kalması ve dolayısıyla sertleşmenin sürdürülmesi de etkilenebilir. Damarların sertleşmesi ve damar sistemini etkileyen herhangi bir hastalık sertleşme sorunu açısından risk faktörüdür. Damar sertliği (ateroskleroz) özellikle elli yaş üstü erkekler için ciddi bir sorun oluşturur. Atar damarların daralmasına neden olur ve penise giden kan akımı azalır. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı ve kan yağlarının yüksek olması diğer önemli risk faktörlerindendir. Ereksiyon bozukluğu bazen kalp hastalığının erken belirtisi dahi olabilir. Sonuçta her iki hastalıkta bir damar hastalığıdır.

Sinir sistemi hastalıkları: Omurilik yaralanmaları, beyin damarları ile ilgili hastalıklar, multiple skleroz, mesane, prostat ve kalın bagirsağa yönelik cerrahi girişimler buna örnektir.. Diabet gibi bazı hastalıklar hem damar hem de sinir sistemini etkileyerek sertleşme sorununa yol açar.

İlaçlar: Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar için kullanılan birçok ilaç sertleşme sorununun nedeni olabilir.

Hormonal nedenler: Testislerden üretilen testosteron düzeyinin düşük olması her zaman sertleşmeyi olumsuz yönde etkilemez. Fakat testosteronun normalden düşük olması cinsel isteği azaltabilir.

İlerleyen yaşla beraber sertleşme sorununun görülme sıklığı da artış gösterir. Neden yaşlanmanın kendisi değil yaşlı hastalarda daha sık gözüken yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi damarları etkileyen hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Sigara ve alkol tüketiminin de etkisi vardır. Pelvik kemik kırıkları veya trafik kazaları da sertleşme sorununa yol açabilir. Kaza sonucunda penisi besleyen damarlar ve/veya penisin uyarılmasını sağlayan sinirler yaralanabilir. Bazı cerrahi yöntemler ve ışın tedavileri de sertleşmeyi olumsuz etkiler.

Tanı

Ayrıntılı hasta hikayesi alınır. Bazı kan analizleri ve bazen renkli doppler ultrasonografi gerekebilir.

Tedavi

Medikal tedaviler (Ağızdan alınan ilaçlar, penise uygulanan iğne tedavileri, bitkisel ilaçlar), ESWT (düşük enerjili şok dalga tedavisi), vakum cihazları, penis protezi (mutluluk çubuğu)

İlk basamak ve en sik kullanilan tedaviler ilaç tedavileridir. Ortalama %60-80 başarılıdır.

Psikolojik destek gerekli vakalarda oldukça basarili sonuçlar vermektedir.

Penil protez (mutluluk çubuğu) son basamak ama en başarılı tedavi yöntemidir.

ESWT (düşük enerjili şok dalga tedavisi) son yıllarda popüler olan bir tedavidir. Hafif ve orta yetmezlikte başarılı olduğuna dair calismalar bildirilmiştir.

Bu makale 19 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş  MEDICANA ATAKÖY'de hasta kabulüne devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Erektil disfonksiyon yapan nedenler
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube