Prostat kanserinde robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Bu makalede prostat kanserinde ileri teknoloji destekli robotik cerrahinin sağladığı avantajlarla ilgili bilgiler bulacaksınız.

Prostat kanserinde robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Prostat sağlıklı her erkekte olan bir organdır. Meninin yanı semen sıvısının bir kısmını üretir. Mesanenin hemen önünde, idrar borusunun, mesaneden çıktığı yerde onun etrafını saracak şekilde yerleşmiştir. Hemen önünde ve arkasında idrar tutmadan sorumlu kaslar bulunur. İki yanından da penisin sertleşmesini sağlayan sinirler geçer. Hemen altında yer alan kalın bağırsağın son kısmından (rektum) ince bir zarla ayrılır. Prostat kemik pelvisin içinde bütün bu kritik dokularla komşu bir şekilde prostatın kanser cerrahisini oldukça zorlaştıran bir yerde yerleşmiştir. Bu durum özellikle açık cerrahi sırasında ameliyatın seyrini etkiler. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber prostat kanseri cerrahisi yani radikal prostatektomi artık sıklıkla robotik cerrahi ile yapılmaktadır.

Robotik cerrahi sağladığı yüksek çözünürlüklü görüntü ve insan el bileğinin ince motor hareketlerini hassas bir şekilde taklit edebilmesi sayesinde prostatın kanser cerrahisinin güvenli bir şekilde yapılmasına imkan verir. Robotik cerrahinin avantajları şöyle sıralanabilir;

Daha hassas cerrahi: Robotik cerrahi, cerrahın daha hassas ve ince hareketler yapmasına olanak tanır. Böylece prostatın hemen yanından geçen ve penisin sertleşmesinden sorumlu olan sinirler zarar görmeden korunabilir.

Daha az kanama: Robotik cerrahi, minimal invaziv bir yöntem olduğu için daha az kanama riski taşır. Bu da hastaların ameliyat sırasında veya sonrasında daha az kan nakline (transfüzyonuna) ihtiyaç duymasını sağlar.

Daha az ağrı ve hızlı iyileşme: Robotik cerrahide daha küçük kesiler kullanır ve karın duvarı açılırken dokulara daha az zarar verilir. Böylece hastalar daha az ağrı duyar ve daha hızlı iyileşebilir.

Daha kısa hastanede kalış süresi: Robotik cerrahi, hastaların hastanede kalış süresini kısaltabilir. Bu da hastaların daha hızlı bir şekilde normal günlük aktivitelerine dönmesini sağlar.

Daha az komplikasyon riski: Cerraha daha konforlu bir çalışma alanı ve daha iyi bir görüş imkanı sağlayan robotik cerrahi, daha az komplikasyon riski taşır.

Bu makale 13 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Oktay Özman

Doç. Dr. Oktay Özman;1988 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde 2011 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 2018 yılında üroloji uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında Avrupa Üroloji Derneği Bursu ile Hollanda Kanser Enstitüsü’nde Prof. Henk van der Poel’in yanında ''robotik cerrahi ve üroonkoloji'' alanında araştırmacı olarak bulundu. Burada Dr. Poel gözetiminde ve ORSI Academy-ERUS işbirliği ile yürütülen modüler eğitimin sonunda kendi gerçekleştirdiği vakalar ile robot yardımlı radikal prostatektomide yeterlilik sertifikası almaya hak kazandı. Dr. Özman, bu sertifikayı Avrupa’da bir robotik cerrahi akademisinden alan ilk Türk ürologdur. Hollanda Kanser Enstitüsü’nde bulunduğu sırada yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında yazdığı makaleler, üroloji alanında en prestijli ak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
Robotik cerrahi avantajları
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube