Endoskopik sinüs cerrahisi (esc) nedir? ne amaçla ve nasıl uygulanır?

Endoskopik sinüs cerrahisi (esc) nedir? ne amaçla ve nasıl uygulanır?

Endoskopik sinüs cerrahisi kronik sinüzit, burun ve sinüs polipler ile sinüs tümörler gibi hastalıkların dışarıdan herhangibir kesi yapmadan burun deliklerinden girilmesi sureti ile ameliyat edilmesi işlemidir.

Burun deliklerinden endoskop adı veilen kameralar ile beraber endoskopik cerrahi aletler ile girilerek sinüslerin içerisindeki iltihabi hastalıklar (kronik sinüzitler) polipler, tıkayıcı septum ve kemik deviasyonları temizlenir ve düzeltilir. Bunların yanı sıra sinüslerden kaynaklanan bir çok tümörler hatta burun içerisinden beyine uzanan tümörler de bu töntem ile başarı ile teavi edilebilirler. Yapılacak işlemin genişliğine göre ameliyat süresi 30 dk ile 3-4 saat arasında değişebilir.

Endoskopik sinüs cerrahisi ile gerek operasyon süresi gerekse hastanede kalış süresi çok daha kısa olmaktadır.

Uygulanan endoskopik cerrahi sonrasında burun içerisine 2-3 gün kalacak küçük tamponlar konularak kan sızıntıları engellenir. 3. Günden sonra bu tamponlar çıkarılır ve yaklaşık 2 hafta boyunca burun içerisinde kabuklanmayı engelleyici burun spreyleri kullanılarak tedavis süreci tamamlanır.


 


 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ramazan Gün

Doç.Dr. Ramazan GÜN, 1977 yılında Ergani'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2005 yılında da Kulak Burun Boğaz Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında,2005 - 2008 : Özel Adana İbni Sina Hastanesi'nde, 2008 - 2013 : Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2013 - 2014 : The Ohio State University, Wexner Medical Center Colombus,2016 yılında  Özel Diyarbakır Memorial Hastanesi'nde, Doruk Özel Yıldırım Hastanesi'nde görev yapmış olan Doç.Dr. Ramazan GÜN, mesleki çalışmalarına Memorial Ataşehir Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

 

Etiketler
Endoskopik sinüs ameliyatı
Doç. Dr. Ramazan Gün
Doç. Dr. Ramazan Gün
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube