En iyi 10 diyet stratejisi

En iyi 10 diyet stratejisi

Teknolojinin getirmiş olduğu yaşam şekli nedeniyle başta kadınlar olmak üzere birçok kişi diyete başvuruyor. Yapmış olduğu diyet ile başarılı olan insan sayısı, tüm diyet yapanların %5'ine bile zor ulaşmakta. Bu oranı arttırmak ve yapmış olduğunuz diyette başarılı olmak istiyorsanız, diyete başlamadan önce doğru stratejileri belirleyerek yola çıkmalısınız.

Diyetinizde yapacağınız 10 ufak strateji ile kilo vermeniz artık sizi yoran bir uğraş olmaktan çıkacak. İşte diyet kurtaran stratejiler;

1-) Küçük Ara Öğünler: İş stresi ve yoğunluğu nedeni ile ana öğünleri bile zor tüketirken ara öğünlerde nereden çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Fakat bu küçük ara öğünler diyet stratejinizde ilk uygulamaya koymanız gereken madde olmalı. Ara öğünleriniz 1 karper büyüklüğü peynir, 2–3 adet grisini, söğüş sebze, açık çay veya 1–2 porsiyon meyve olabilir. Özellikle meyve ve meyveli yoğurt tüketmeniz sizi ara öğünlerde hem daha düşük kalori almanızı hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Yoğurt seçiminizi az yağlıdan yana kullandığınızda yanında 2 ince dilim çavdar, yulaf, kepek ekmek veya 2–4 adet grisini tüketebilirsiniz.

2-)Su ve Kalorisi Olmayan İçecekler: Suyun vücutta sıvı elektrolit dengesini sağlamada, vücuttaki atıkların atılmasında yararı olduğu gibi kilo vermenizde de en önemli etkenlerden biridir. Özellikle öğünlerden 15–20 dakika önce içmiş olduğunuz su, mide hacminizi dolduracağı için daha az besin tüketmenize neden olur ve bu durum kilo kaybında büyük bir etkendir. Günde 2–3 litre su içmenizi daha önce defalarca duymanıza rağmen, kilo üzerindeki en büyük etkisinin yemeklerden önce olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir. Kalorisi olmayan içecekler ise, içerisindeki yapay tatlandırıcılar nedeni ile beynimizi aldatır ve vücuda enerji alındığını sanır. Bu sebeple ara öğünlerde alınan bu içecekler tokluk hissini arttırmaktadır. Bu içeceklerin ise miktarlarına dikkat edilmeli, tokluk yaratma düşüncesi ile sürekli tüketiminden kaçınmalısınız.

3-)Çorbasız Sofraya Oturmayın: Yapılan bilimsel çalışmalar özellikle çorbanın tokluk hissini arttırdığını desteklemektedir. Ana yemek öncesi tüketilen çorba midenizin hacmini doldurmakta ve diğer yemeklerin daha düşük miktarda tüketilmesini sağlamaktadır. Özellikle içerisinde protein oranı daha yüksek olan küçük et parçalı çorbaları tüketmeniz tokluk hissinin daha uzun süre korunmasına neden olur.

4-)Proteinli besinler tercihiniz olsun: Özellikle bütün öğünlerde tüketmiş olduğunuz besinlerde protein bulunmasına özen gösterin. Protein bulunan besinler tokluk hissinizin daha uzun süre sağlamasının yanında, kilo kazanımın da yağlar kadar etkili değildir. Kahvaltıda tüketeceğiniz süt, peynir, ana öğünlerde tüketeceğiniz kuru baklagil, kırmızı veya beyaz et, yoğurt, ayran veya cacık, ara öğünlerde ise peynir veya yoğurt bulundurmanız kilo vermeniz için hep artı puan olacaktır.

5-)Yeşil Çay için: Yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi vücudun yıpranmasına karşı alınabilecek en büyük önlemdir. Diyet yaparken vücudunuzun yaşlanmasını engellemek için günde 2–4 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Bu sayede kalp yaşınızın ilerlemesini de yavaşlatırsınız.    

6-)Buzdolabını Sağlıklı Besinlerle Doldurun: Buzdolaplarımız, stresli anlarınızda en çok sarıldığınız aletlerdir. Diyet yaptığımız zamanların dışında da sağlıklı beslenebilmek için, buzdolabı kültürümüzü geliştirmek kilo kazanmanızı engelleyecektir. Özellikle boş enerji kaynağı olan kola, çikolata gibi yiyecek ve içeceklerin yerine, sebze, meyve doldurmanız diyetinizi stresli anlarınızda da bozmanızı engellemeye yardımcı olur.

7-) Sağlıklı ve kolay yemek tarifleri öğrenin: Komşunuzdan duyduğunuz yemekleri not almak tarih oldu. Artık sağlıklı yemek tarifi veren internet siteleri, dergi ve kitapların sayısı istemediğiniz kadar çok. Özellikle çalışan bayanlar için buralardan kolay yapılabilen ve diyetinizi bozmayacak yemek tariflerine ulaşmak hiçte zor değil.

8-)Gece Atıştırmalıklarını Doğru Seçin: Ne kadar istemesek de gece geç saatlere kadar oturmamız nedeni ile iştahımız ister istemez artmakta. Bu saatlerde tüketilen yanlış besinler ve bu besinler tüketildikten sonra uyunması en büyük kilo alma nedenlerinden biridir. Özellikle dolu mide ile uyumak kilo almanızı kaçınılmaz kılmaktadır. Gece atıştırmalarından vazgeçemiyorsanız, yediğiniz besinleri değiştirmeli ve diyet stratejinize uygun hale getirmelisiniz. Özellikle 2-3 porsiyon meyve veya akşamdan hazırlanmış ve uygun koşullarda muhafaza edilmiş söğüş sebze tercihiniz olabilir.

9-)Arkadaşlarınızla yemeğinizi paylaşın: Artık gitmiş olduğunuz lokanta veya restoranlar da porsiyon büyüklükleri o kadar arttı ki, bir insanın tabağındaki bütün yemekleri tüketmesi neredeyse imkânsız hale geldi. Garsondan boş bir tabak isteyip arkadaşınızla yemeğinizi paylaşmak almış olacağınız kalori miktarını yarı yarıya azaltacaktır. Stratejinizden bozmamak ve sağlığınız için bunu yapmak gayet normal karşılanmalıdır.

10-)Bir ısırık almaktan artık vazgeçin: “Bir lokmadan bir şey olmaz” düşüncesi stratejinizi derinden sarsacağını unutmayın. Kalorileri ciddiye alınmayan bir dilim çikolata, bir top dondurma, fast-foodlardaki en küçük boy kola derken boşa kürek çektiğinizi zaman geçtikçe anlarsınız.

Bu stratejilerin hepsi, yapmış olduğunuz diyette başarılı olmanızı sağlamada başrol oynayacaktır. Diyet yaparken gözden kaçırılan bu ayrıntılar ile istediğiniz vücuda sahip olacaksınız.        

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serkan Tutar

Etiketler
En iyi 10 diyet stratejisi
Dyt. Serkan Tutar
Dyt. Serkan Tutar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube