Ellerde aşırı terleme (hiperhidrozis)

Ellerde aşırı terleme (hiperhidrozis)

Ellerde asiri terleme kagit kalem tutamama dan tutun da el sikisamamaya kadar varan ciddi islevsel sikintiya yol acan bir sorundur.Ozguvenin yitirilmesine ve iletisim bozukluguna , ice kapanmaya yol acarak ruhsal bozukluklar da getirebilmektedir.

Her yasta olmakla birlikte en cok genc erkeklerde gorulmektedir.

Sempatik sinir egemenligi sonucunda ortaya cikar.Gergin, ice kapanik insdanlarda daha sik olmakla beraber meslek nedeniyle ellerini cok sik ve aktif kullanmakta olan insanlarda da ortaya cikar.

Tani konduktan sonra etkin bir ilac tedavisi yoktur.

Tek tedavisi Bilatral Torakal Sempatektomi ameliyatidir.Bu Ameliyat 1992 de ilk kez Turkiye de tarafimdan koltuk altindan 3 delikten isikli cihazla girilerek gerceklestirilmistir.O zamandan beri basariyla koltuk altindan bikini bile giyildiginde gorunmeyecek 3 delikten girerek bu ameliyati gerceklestirmekteyim.

Cok cesitli yayinlar sempatik zincirin iki tarafli cikarilmasinin ellerin asiri terlemesini onleyen tek cozum oldugunu gostermistir.

Sempatik zinciri kliplemenin getirecegi yan etkiler gorulmeyecegi gibi etkili olamamasi da soz konusu olmaz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Öztekin Oto

Prof. Dr. Öztekin OTO Tıp eğitimini 1974-1980 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde 1980-1984 yılları arasında Pediyatrik Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda ve 1984-1986 yılları arasında da Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Londra St Thomas ve Edinburg Royal Infirmary hastanelerinde koroner ve kalp kapak cerrahisinde 1 yıl süreyle deneyim kazanmıştır.   1990 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Doçenti olan Prof. Dr. Öztekin Oto, 1989-2001 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda Profesörlüğe atanmıştır.   Prof. Dr. Öztekin OTO, Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar ...

Etiketler
Ellerdeki aşırı terleme
Prof. Dr. Öztekin Oto
Prof. Dr. Öztekin Oto
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube