Aşırı terleme kabusunuz olmasın!

Aşırı terleme kabusunuz olmasın!

Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı terleme (hiperhidrosis) tüm vücutta belli bölgelerde yoğunlaşan ter bezlerinin bazı kişilerde aşırı çalışmasıyla karakterize bir sağlık sorunudur. Terleme sağlıklı insanda vücut ısı ve sıvı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Ter bezlerimiz otonom sinir sistemi dediğimiz vücuttaki birçok doku ve orağın kontrolünü sağlayan sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Sempatik ve parasempatik sinir sistemi otonom sinir sistemini oluşturur. Yapısal olarak sempatik sinir sisteminin daha aktif olduğu kimselerde özellikle genç nüfus sıklıkla aşırı terleme görülür. Yaz aylarının başlamasıyla artan ortam sıcaklığı bir diğer tetikleyici faktördür.

Kişinin özellikle ter bezlerinin yoğun olduğu koltukaltı boyun kasık bölgesi avuç içleri aşırı terlemeden en fazla etkilenen bölgelerdir.  Koltukaltı terlemesi istenmeyen kokulara el terlemesi ise özellikle çalışma hayatında ciddi etkilenmelere ve sosyal fobiye neden olabilir. Yine aşırı terlemeye yüzde kızarmalar eşlik edebilir.

Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?

Serin ortamda bulunmak, bazı dermatolojik kozmetik ilaçlar, losyonlar kremler ,  botoks  kısmi fayda sağlayabilir. Cerrahi tedavi uygulamada asıl gereklilik aşırı terlemenin kişinin yaşam kalitesini bozmasıdır. Burada etkin tedavi yöntemi endoskopik torakal sempatektomi (ETS)   göğüs içindeki sağ ve solda bulunan bahsettiğimiz otonom sinir sisteminin bir parçası olan ter bezlerine terleme emrini veren sempatik gangliyon dediğimiz sinir yapılarının cerrahi olarak alınmasıdır. Bu açık ya da kapalı yöntemle uygulanır. Daha çok kapalı(ETS) yöntemi tercih edilir.

Hasta öncelikle ayrıntılı muayene edilir. Ek  hastalıklar açısından değerlendirilir. Tetkikleri yapılır. Ameliyat için hazırlanır. Daha önce akciğer ameliyatı geçiren , ciddi ek problemleri  olan hastalarda ETS yapılamaz. Burada göğüs içine bir ya da iki delikten girilip bahsedilen sempatik gangliyon çıkartılır. İşlem genel anestezi altında yapılıyor. Yaklaşık iki taraflı 2 saat sürüyor. Toplam hastanede kalış süresi 2 gün. ETS yöntemi açık ameliyata göre daha küçük kesi , düşük enfeksiyon riski, çabuk iyileşme ve işine dönme kolaylığı sağlar. İşlem sonrası çoğu kez terlemeyle birlikte ani yüz kızarması gibi şikayetlerde ortadan kalkar

ETS birçok hastada aşırı terlemenin ortadan kakmasını sağlar. Ancak bazı hastalarda refleks terleme dediğimiz gövde alt bölümü ve ayaklarda kasıklarda terleme artışına sebep olabilir. Yine nadiren yapılan işleme bağlı enfeksiyon ağrı göğüs içi hava birikimi, göz kapağında düşüklük gibi cerrahi istenmeyen durumlar gözlenebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necdet Öz

Op. Dr. Necdet ÖZ, 27 Mart 1968 tarihinde Antalya - Elmalı’da doğmuştur. 1985 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992 yılında ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1998 yılında ihtisas eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. 1991-1992 yılları arasında Yozgat Sağlık Eğitimi Merkezi’nde Pratisyen Hekim olarak, 1992-1998 yılları arasında Araştırma Görevlisi olarak, 1998- 2000 yılları arasında ise Uzman Hekim olarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda ve 2000-2011 yılları arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde Uzman hekim olarak görev yapmıştır. 2011 yılından itibaren Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Cerrahisi Departmanı’nda Uzman H ...

Etiketler
Aşırı terleme için hangi bölüme gidilmeli
Op. Dr. Necdet Öz
Op. Dr. Necdet Öz
Antalya - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube