Doktorsitesi.com

Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
30 Ağustos 202340 görüntülenme
Randevu Al
Dunning-Kruger sendromu bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin bilgi sahibi olmadıkları konu ile ilgili kendilerini üstün gördükleri, diğer taraftan ise bir konu ile ilgili bilgili, uzman kişilerin kendilerini oldukları konumdan daha aşağıda görmeleri yanılgısı olarak tanımlanmaktadır.
Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)

Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)

Dunning-Kruger sendromu bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin bilgi sahibi olmadıkları konu ile ilgili kendilerini üstün gördükleri, diğer taraftan ise bir konu ile ilgili bilgili, uzman kişilerin kendilerini oldukları konumdan daha aşağıda görmeleri yanılgısı olarak tanımlanmaktadır.

Bu teorinin ortaya çıkması Justin Kruger ve David Dunning, 2000 yaptıkları ve Nobel Psikoloji ödülü aldıkları bir çalışma sonrasında ortaya çıkmıştır. Justin Kruger ve David Dunning bu çalışmaya iten olay 1995 senesinde yüzüne limon sürerek görünmez olduğuna inanan 44 yaşındaki McArthur Wheeler isimli hırsızdır. Wheeler, limon suyunun “tuhaf” olarak ifade ettiği kimyası ile ilgili çok detaylı bilgilere sahip olduğu teziyle, suratına limon suyu sürerek iki bankayı soymaya kalkıştı. Tezine göre, limon suyu ile görünmez yazılar yazmasınısağlayan ilginç bir kimyası bulunmaktadır ve bunun sayesinde kendisi de suratına limon suyu sürdüğü için  görünmez olabilecektir ve bankada bulunan kameralara görüntüleri yansımayacaktır. Bu düşünce ile bankaları soymaya karar veren Wheeler bankaları soymuştur ancak düşündüğü bir şekilde görünmez olmamıştır ve kameralar sorunsuz bir şekilde görüntülerini kaydetmiştir ve Wheeler soygunları yaptığı gün polis tarafından yakalanmıştır.

Bunun üzerine bu konu ile ilgili araştırma yapmaya karar veren Kruger ve Dunning, Cornell Üniversitesi’nden başarı düzeyleri birbirinden farklı 45 öğrenciye bir test uygulayıp onlara çeşitli sorular sordular. Sonrasında, öğrencilere sonuçların nasıl olduğu ile ilgili fikirlerini sordular. Test sonuunda, başarı düzeyleri en düşük olan öğrencilerin yani sadece %10’luk dilimi ve daha az doğru yanıt veren kısmı testin %60’ına doğru yanıt verdiklerini ve iyi günlerinde olsalar %70’e ulaşabilecekleri inancı içerisinde olduklarını öne sürdüler. En başarılı kısım olan taraf ise yani testin %90 doğru sonuç alanların en mütevazı denekler olduğu, sorunların 570’ine doğru yanıt verdikleri düşüncesi içerisinde oldukları görülmüştür.

Bu konu ile alakalı olarak Kruger ve Dunning şunları ifade ettiler: 

 “Cahillerin/beceriksizlerin/yeteneksizlerin ölçüsüzlükleri kendileriyle ilgili algılarındaki hatalardan; yüksek bilgi düzeyine sahip, becerikli, yeteneklilerin ölçüsüzlüğü ise diğer insanlarla ilgili algılarındaki hatalardan kaynaklanmaktadır.”

 Bu sendroma sahip bireylerin konu ilgili fazla bilgisi olmayan insanlar olduklarından dolayı kendi hatalarını ve yetersizliklerini fark edebilecek bilgi ve yeteneklere sahip olamazlar. Bu sebeple de nerede yanlış yaptıklarının farkına varamaz ve sahip oldukları yetenekleri abartabilmektedirler.

Dunning-Kruger etkisi, temelinde kişilerin bildiklerini, doğru yaptıklarını, kişilik özelliklerini ve alışkanlıkları gibi durumları doğru biçimde yorumlayamamaları yer almaktadır. Bu yorumlamalardaki yanılsama, bireyin bilgi ve yeteneklerini abartması veya var olandan daha düşük olarak yorumlaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom kişisel yorumlandırmadaki poztif yanlılığa, yani aşırı güvene odaklanmaktadır.

Aşırı güven alan yazısında üç farklı şekilde ifade edilmektedir.

• Bunlardan ilki bireyin gerçek becerisini, başarısını ya da başarı şansını olduğundan fazla görmesidir.

• İkincisi kişinin kendisini diğer bireylerle kıyasladığında diğerlerinden daha iyi olduğu inancıdır.

•Üçüncü ise, kişinin bu inançlarının doğruluğuna dair net bir inancının olmadı ve bu inancın yanlış olabileceğine ihtimal vermemesi veya çok düşük bir ihtimal vermesidir.

Özetle, Dunning-Kruger Etkisi, belli bir iş veya uzmanlık alanı ile ilgili konularda azami süzeyde yetenek, uzmanlık ya da tecrübe sahibi bireylerin, o alandaki yetenek, uzmanlık ve tecrübelerini abartmaya yönelik eğilimleri ile ifade edilen bilişsel bir önyargıdır. Öte yandan da bir konu ile ilgili gerçek anlamda donanımlı, yetenekli ve  bilgili uzman kişilerin kendilerini olduklarından daha aşağıda görmeleri yanılgısı olarak tanımlanmaktadır.

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya Sünteroğlu

Psikolog Ezgi Şahin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/dunning-kruger-etkisi-nedir (Erişim tarihi: 30.08.23)

https://evrimagaci.org/dunningkruger-etkisi-nedir-neyi-bildigimizi-ve-neyi-bilmedigimizi-ne-kadar-biliyoruz-2799#:~:text=Dunning%2DKruger%20Etkisi%20iki%20tarafl%C4%B1d%C4%B1r,ve%20oldu%C4%9Fundan%20az%20g%C3%B6rmeye%20meyillidirler.  (Erişim tarihi: 30.08.23)

https://gulsahmeralozgur.dr.tr/cehaletten-dogan-cesaret-dunning-kruger-sendromu/ (Erişim tarihi: 30.08.23)

Savaş, S. (2016). DUNNİNG-KRUGER SENDROMU VE KURUMSAL DIŞAVURUM. Erciyes İletişim Dergisi4(3).

Somyürek, S., & Çelik, İ. (2018). Dunning-Kruger sendromu ve öznel değerlendirmeler. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama8(1), 141-157.

Etiketler

Dunning-kruger sendromuDunning krugerDunning kruger hastalığı

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur . PsikoTerap-İST Eğitim ve Danışmanlık Merkezi`nin İstanbul ve Antalya şubelerinin kurucusudur.
Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Kulübünde asil üye olarak aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir.
Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak yüksek lisans derecesini tamamlamış ve "Evli bireylerde Cinsel Doyum Ve Aldatma Eğiliminin İlişkisi" adlı tez çalışmasını yayınlamıştır. Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programının Tez aşamasındadır.
2014 yılında Özel Olimpos Hastanesi- Antalya'da Psikolog olarak görev yapmıştır. Kurumsal Şirketlere yönelik Endüstriyel Psikoloji alanında danışmanlık vermektedir. Birçok Yurtiçi ve Yurtdışı Eğitimlerde Sunum ve Kongrelere Konuşmacı ve katılımcı olarak çalışmalarına devam etmektedirPsikoTerap-İST Eğitim ve Danışmanlık Danışmanlık Merkezi’nde yetişkinlere yönelik; Bireysel, Cinsel, Aile ve Çift Terapileri alanlarında hizmet sunmaktadır. İyi derecede Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Türk Psikologlar Derneği (TPD) üyesidir.
Ayrıca lisans eğitimi esnasında, Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi, Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, Luisa Duss Psikanalitik Öykü Tamamlama Testi, Peabody Resim- Kelime Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Kent E.G.Y Testi, Catel 2A Zeka Testi, Cinsel Terapi Eğitimi, MMPI, WISC-R, BDT Eğitimi (Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR) , Temel Hipnoz ve İleri Hipnoz Eğitimi (Dr.Mehmet KARAV),Rorschach Eğitimi (Prof. Dr. Kadir ÖZER) ve Aile ve Çift Terapisi Eğitimlerini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.