Domuz gribi ve gebelik

Domuz gribi ve gebelik

Bugünlerde çeşitli illerden ağır domuz gribi haberleri basına düşüyor. 

Peki nedir bu domuz giribi ve gebelikte tehlikeli midir?

Bu yazımda sizlere domuzgribi ve gebelikteki etkileri ile ilgili merak ettiklerinizi bilimsel veriler ışığında sunacağım.

Domuz gribi ya da H1N1 influenza A virüsü ilk kez 2009 yılının Nisan ayında Meksika’da bir salgın olarak ortaya çıktı. Bu yeni tip bir grip virüsüydü. Bulaşması çok kolay oluyordu, nitekim kısa sürede bir çok ülkeye yayıldı ve dünya sağlık örgütü 2009 yılının temmuz ayındadünya çapında domuz gribi salgını alarmı verdi. 

Dünya çapındaki bu ilk domuz gribi salgını 2010 yılının Ağustos ayında sonlandı. Aradan geçen bir yılda  dünya genelinde domuz gribine 400 bin insan yakalandı ve bunlardan 4735 kişi hayatını kaybetti. 

Türkiye’de ise o dönemde 669 domuz gribi vakasından kayıtlara geçen sadece 1 ölümolmuştu. Ülkemiz halen domuz gribinden az etkilenen ülkeler sınıfında yer almaktadır.

Domuz gribi ya da H1N1 virüsü, özellikle aşağıda yazdığım dört grup insan için daha tehlikeli. Bunlar:

1- 5 yaş altı çocuklar

2- ileri yaşta ve kalp-akciğer rahatsızlığı olan kişiler

3- Bağışıklığı zayıflamış kişiler

4- Hamileler

Hastalığın ilk tanımlandığı 2009 yılından  bu yana H1N1 virüsünün gebelikteki etkilerine dair önemli bilgiler edindik.

Domuz gribi hamilelikte nasıl seyreder?

Domuz gribi, hamile olmayan kadınlara ve erkeklere göre hamileler için daha tehlikelidir.

Gebelikte daha şiddetli seyreder ve domuz gribinden ölüm riski, toplumun geneline göre hamilelerde daha fazladır.

Erken gebelik haftalarında domuz gribine yakalanma durumunda hastalık daha hafif geçirilirken, gebeliğin 3. Ayından sonra domuz gribine yakalanma durumunda şiddetli domuz gribi tablosu oluşur. Yani ileri haftalardaki gebeler daha çok risk altındadır.

Domuz gribi geçiren hamilelerin bebeklerinde sorun oluşur mu?

Domuz gribine yakalanmış hamilelerin bebekleri de risk altındadır. 
Bebek ölüm riski, bu hastalığı taşımayan hamilelere göre domuz gribi geçiren gebelerde 5 kat daha fazladır. 

Keza, erken doğum yapma riski de artar. 

H1N1 anneden bebeğe nadiren bulaşır. Domuz gribi olan hamilelerin Bebeklerindeki sorunların nedeni annenin grip nedeniyle durumunun kötüleşmesi, zatürreye dönüşmesi ve yoğun bakıma yatırılmasıdır.

Gebeliğin son aylarında domuz gribi geçiren, bu nedenle yoğun bakıma alınan ve zatürre gelişmiş gebelerde erken doğum ve ölü doğum yapma riskleri belirgin olarak artar.

Domuz gribi nasıl bulaşır?

Hasta kişinin öksürme ve hapşırması ile virüs ortama yayılır.  H1N1 virüsünü içeren parçacıklar ortam havasına ve etraftaki eşyalara bulaşır. Bu havayı soluyan kişi de virüsü almış olur. Ya da viral parçacıkların bulaştığı etraftaki eşyalara dokunup, aynı elini ağız, burun ya da gözüne götürürse enfeksiyonu kapabilir.

Kuluçka süresi ne kadardır?

Domuz gribinin kuluçka süresi 1-3 gündür.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Genellikle belirtiler, bildiğimiz basit grip ile benzerdir. Klasik gripteki halsizlik, kırgınlık, kas ağrıları, burun akıntısı gibi klasik grip belirtilerine ilave olarak domuz gribinde ishal, kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemine ait belirtiler de görülebilir.  Bu belirtilerle hastalık son bulabilir ya da ilerleyip daha ağır bir tabloya dönüşebilir. Bu dönüşüm hamilelerde daha sıktır

Domuz gribi ilerleyici olursa neler görülebilir?

Yüksek ateş, nefes almada güçlük, koyu renkli kanlı balgam, solunum yetmezliği, nöbet geçirme, bilinç kaybı gibi ağır belirtiler ortaya çıkar.

Domuz gribi tanısı nasıl koyulur?

Yukarıdaki belirtiler varsa mutlaka hastaneye yatış gerekir. Boğazdan ya da burundan alınan sürüntülerde erken antijen testi ve PCR yöntemi ile domuz gribi tanısı koyulur.

Domuz gribi tedavisi nasıl yapılır?

Domuz gribi tanısı koyulan ve durumu ağır olan gebeler mutlaka hastanede yatırılarak tedavi edilir. Solunum, kalp ve beyin fonksiyonları takip edilir. Gerekirse gribe ve zatürreye karşı antiviral ilaçlar (oseltamivir, zanamivir gibi), antibiyotikler kullanılabilir. Bebek açısından sorun oluşturmayacak şekilde ilaçlarınız düzenlenir.

Domuz gribinden nasıl korunabilirim?

Ağır grip geçiren insanlarla yakın temasta bulunmayın. Maske takın. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın.

Hapşırdığınızda-öksürdüğünüzde kullandığınız kağıt mendiller tek kullanımlık olsun. Kullanın, atın ve gerektiğinde yenisini kullanın.

Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.

Hastanelere girerken maske takabilirsiniz. Hastaneler grip de dahil bir çok mikrobu  barındıran ortamlardır.

Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında okul birincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. Daha sonra İngilterede Açık ve Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar konusunda eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Büyük Doğum Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmış olan Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, 2013 yılında Doçent Doktor unvanı almıştır. Daha sonra Kırıkkale Üniversitesi Kadın Doğum bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmış ve 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinden İnfertilite yan dal uzmanlığını almıştır. Doç. Dr. Yavu ...

Etiketler
Domuz gribi ve gebelik
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Kırıkkale - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube