Doktorsitesi.com

İkili test mi, üçlü test mi, yoksa ikisini birden mi yaptırmalıyım?

Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
26 Nisan 2015825 görüntülenme
Randevu Al
İkili test mi, üçlü test mi, yoksa ikisini birden mi yaptırmalıyım?

Her 700 canlı doğumun birinde Down sendromu dediğimiz bir genetik bozuklukla karşılaşıyoruz. Oldukça sık görülen Down sendromu, çocuklarda düşük zeka, kalp problemleri, lösemi gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açıyor. Bir kadın gebe iken bebeğinde Down sendromu ve diğer sık görülen kromozom bozukluklarının varlığını araştıran başlıca üç test var: Bunlar ikili test, üçlü test ve dörtlü test.

Bunlardan ikili test                       : 11-14. haftalar arasında;
                 
Üçlü test ve dörlü test                   :16-20. haftalar arasında yapılır.
 

Yapılan araştırmalara göre ikili testin bir bebekte Down sendromu olup olmadığını yakalama başarısı %85 civarındadır. Üçlü testin tarama başarısı %65; dörtlü testin ise %75'dir. Görüldüğü gibi, Down sendromuna dair en iyi bilgiyi ikili test vermektedir.

Bu nedenle eğer ikili testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerk yoktur. Sadece 20. haftada ayrıntılı ultrason muayenesi ile bebekte olası organ sakatlıkları var mı baktırmalısınız. Bu muayeneyi perinatoloji alanında uzmanlaşmış herhangi bir klinikte yaptırabilirsiniz.

Eğer ayrıntılı ultrason yaptırma imkanımız yoksa, o zaman ikili test sonrası dörtlü test yapılarak, ikili testin hakkında bilgi vermediği bebekteki beyin ve omurilik sakatlıklarını gösteren AFP düzeylerideğerlendirilir. 

Eğer ikili testin yapılma haftasını kaçırmış ve bir test yaptırmak istiyorsanız, o zaman dörtlü tarama yaptırabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Etiketler

Hamilelikte ikili test zamanıGebelik döneminde ikili test ne zamanHamilelikte üçlü test ne zaman yapılmalıGebelik döneminde üçlü test zamanıGebelik döneminde dörtlü test ne zaman yapılırHamilelikte dörtlü test ne zaman yapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında okul birincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. Daha sonra İngilterede Açık ve Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar konusunda eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır