ERKEN DOĞUM:
37. haftadan daha önce doğum yapmak, erken doğum ya da prematür doğum olarak tanımlanır. Yaklaşık her 10 gebeliğin biri erken doğumla sonuçlanmaktadır.
Yenidoğan bebeklerin sağlık sorunlarının ve ölümlerinin en önemli nedeni zamanından önce doğmaya bağlı sorunlardır.
Bir doğum ne kadar erken gerçekleşirse bebekte sorun oluşma riski o kadar artar. Sonuçta hastalarıma da her zaman söylediğim gibi bebek için en iyi küvöz anne karnıdır. Orada olgunlaştıktan sonra dış dünyaya çıkarsa rahatlıkla yaşama tutunabilir.
Peki erken doğum neden oluşuyor?
Bu konu net olarak açıklığa kavuşmamıştır, ancak bir gebe aşağıdaki tabloda verdiğim risk faktörlerini taşıyorsa erken doğum yapma riski de artıyor.
Erken Doğum riskini arttıran durumlar |
Daha önce erken doğum yapmış olmak İkiz-üçüz gebelik Rahim ağzının kısa olması Tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonları 18 yaşından küçük ya da 40 yaşından büyük gebeler Amniyotik sıvının fazla olması Depresyon ve aşırı stress Rahimin yapısının anormal olması |
Doğumum erken başladıysa bunu nasıl tanıyabilirim?
Eğer 37. Haftadan önce düzenli rahim kasılmalarınız başladıysa, muayenenizde rahim ağzı açılmışsa erken doğum başlamış demektir.
Rahim kasılmaları her 5-10 dakikada bir geliyorsa ve arka arkadaya 4-5 kasılma yakaladıysanız derhal doktorunuzla haberleşmelisiniz.
Erken doğumun tedavisi var mı?
Eğer erken doğum tanısı koyulduysa, hastaneye yatırılır ve bazı ilaçlarla rahim kasılmaları bir süreliğine de olsa durdurulmaya çalışılır.
Hastanede istirahat, damardan sıvı verilmesi ve eylemin ileleyip ilerlemediğinin takibi yapılacaktır.
Bu arada yattığınız hastanede, bebeğin doğumu durumunda, gerekirse küvöz ve yenidoğan uzmanı bulunmalıdır. Bu detyları doktorunuz planlayacaktır.
Tedavinin bir diğer basamağı da akciğer gelişim iğneleridir. Erken doğum nedeniyle hastaneye yattığınızda, gebelik 34 haftadan daha küçükse bebeğinizin akciğerlerini geliştirmek için 12 saat ya da 24 saat arayla iki kez akciğer geliştirici iğne yapılır. Bu sayede, erken doğum olsa bile, bebeğimiz daha iyi akciğerlerle dış dünyaya çıkmış olur.
Bir kez erken doğum yaptım, tekrar gebe kalırsam ne olur?
Bu güzel bir soru. Daha önce erken doğum yapmış anneler, tekrar gebe kaldığında yine erken doğum yapma riski artmıştır. Bu nedenle tekrar gebe kaldığınızda doktorunuz gebeliğin 4. Ayından itibaren size progesteron desteği verecek, ayrıca rahim ağzı kanal uzunluğunuzu ölçerek gerekirse rahim ağzına dikiş atmayı önerebilecektir.
Sağlıklı günler dilerim.
Doç. Dr. Yavuz Şimşek