Doğayla gelişen çocuk

Doğanın insan üzerindeki etkisi paha biçilmezdir. Bazı duygu ve alışkanlıklarımız geçmişten günümüze Atalarımızdan kalmaktadır aslında burada da doğanın insan üzerindeki etkilerinin yaşam boyunca devam ettiğini hayatımızda izler bıraktığını görmekteyiz.

Doğayla gelişen çocuk

Doğanın insan üzerindeki etkisi paha biçilmezdir. Bazı duygu ve alışkanlıklarımız geçmişten günümüze Atalarımızdan kalmaktadır aslında burada da doğanın insan üzerindeki etkilerinin yaşam boyunca devam ettiğini hayatımızda izler bıraktığını görmekteyiz. Yetişkinlik dönemimizin sağlıklı olması açısından da her bakımdan çocukluk döneminin önemi büyüktür. Çocuk ve doğa ilişkisine gelecek olursak ilerleyen yıllar için önemini iki boyutta vurgulamak gerekir. Birincisi doğa ile ilişkili olmanın,çocukların bütün hayatları boyunca gelişim ve öğrenmeleri üzerindeki olumlu etkisidir. İkincisi ise,çocukların sürdürülebilir bir dünya için geliştirecekleri ekolojik okuryazarlık becerilerinin erken çocukluk döneminde doğada nitelikli zaman geçirmesi ile doğrudan ilişkili olmasıdır.

 Önce ki nesilde yetişen bizler bugüne kıyasla çok az şeye sahip olmamıza rağmen bütüncül gelişim konusunda gayet iyi yollar kat ettik. Yeni nesilde eksik olan nedir? Aslında bu sorunun cevabı o yıllarda çocuk olan herkes için açık. Bizim kendimizi var edebileceğimiz daha fazla sokaklar, bahçelerimiz vardı. Günü sokakta geçirip,yaşama dair çok kıymetli becerileri sokakta edinirdik. Oyuncaklarımız ağaçlar,boş arsalar,taşlar ve topraktı. Maalesef günümüzde hem alanlarımız eski önemini yitirdi hem de teknolojik çağ çocukların sokak ve doğayla olan ilişkisini köreltti. Şimdi araştırmalar en önemli bütüncül gelişim desteği sunan faktörün doğa olduğunu gösteriyor. Doğada ki çocuğun yaratıcılık ve problem çözme becerileri gelişiyor. Yeşil renge maruz kalan çocuk beyinleri daha yaratıcı oyunlar kurabiliyor. Doğa ile temas halinde olmanın çocuk gelişiminde ki  faydaları sadece bilişsel alanda sınırlı kalmıyor. Bu çocukların fiziksel olarak daha aktif oldukları,beslenme konusunda daha bilinçli hareket ettikleri ve akran ilişkilerinde daha saygılı oldukları da araştırmaların bulguları arasında. Tarım faaliyetlerine katılıp, kendi yetiştirdikleri ürünlerle beslenen çocuklar hayatları boyunca daha sağlıklı beslenme eğilimleri gösteriyor.

İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, doğaya yakın büyüyen çocukların okuldaki başarısının arttığı ortaya koyuldu. 7500 tane 7-10 yaş arasındaki çocuk üzerinde yapılan araştırmada Barselona’daki Çevre Epidemiyoloji (toplumdaki hastalık,kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını,görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalı) Araştırma merkezinden bilim adamları okul çevresinde yeşil alanların bulunmasının çocuklarının ezber arttırdığını, dikkat eksikliğini ise azalttığını gösterdi. Aynı zamanda,yeşil renginin insan ruhunda verdiği huzur ve güven duygusu ile birlikte çocuklar üzerinde olumlu psikolojik etkisi de bulunmakta. Doğaya yakın olanların öz saygısı, sorunları çözme becerisi,yaratıcılığı ve risk alma cesareti de artıyor. Doğanın çocukların duygusal gelişimi için etkisi de eşit derecede önemlidir. Doğal ortamlarda zaman geçiren çocuklar genellikle daha sakin davranır ve daha iyi odaklanır. Bütün gün ekran başında,evden çıkmayan çocuklarda çok çeşitli sağlık sorunları görüldüğü de unutulmamalıdır.

FOREST BATH SÜRECİ İLE TANIŞMA:

Muhtemelen, farkında bile olmadan orman banyosu yapmışsınızdır! Bu, beş duyunun tümü aracılığıyla doğa ile bağlantı kurmayı içeren eski bir Japon sürecidir (Japonca’da shinrin-yoku olarak adlandırılır). Nihai bir hedefi olan yürüyüş değil. Ve bu, içe döndüğünüz meditasyon değildir. Bunun yerine, farkındalığınızı genişletme ve çevrenizdeki dünyaya dokunma egzersizidir. Gerçek bir banyo söz konusu değil, sadece sizi en rahat ettiren şekilde doğayla bağlantı kurmak. Arka bahçenizde, yerel bir parkta veya bir dağın tepesinde deneyebilirsiniz.

Orman banyosu, cihazlarınızı bir kenara koymanızı, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmenizi ve açık havada geçirdiğiniz zamanı gerçekten dolu dolu yaşamanızı gerektirir. Bu şekilde, dijital dünyamızın olumsuz etkileri olmadan doğaya maruz kalmanın tüm olumsuz faydalarından

Diğer bazı faydaları:

Azalmış kaygı

Depresyon riskinin azalması

İyileştirilmiş uyku düzeni

Daha düşük kortizol seviyeleri

Topluluğunuz da artan amaç duygusu

Kısacası, orman banyosunun hiçbir dezavantajı yoktur, sadece faydaları vardır. Günde sadece birkaç dakika veya haftada bir kez pratik yapsanız bile, o zamanı akılsızca Instagram’da gezinerek veya iş hakkında endişelenerek geçirmekten daha iyidir. Başlangıçta, muhtemelen uzun süre orman banyosu yapmak için dayanıklılığa sahip olmayacaksınız. Kısa aralıklarla başlayın ve dikkatiniz dağılmadan yavaş yavaş 30 dakika, bir saat ve hatta iki saate kadar çalışın.

Bu makale 8 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz

Mustafa Cem Oğuz 29/08/1983  tarihinde Ankara'da doğdu. İlkokul – Orta ve   Lise eğitimlerini Ankarada tamamladı. Psikoloji bilimininden aldığı ilhamla  ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek amacı ile yola çıkan  Mustafa Cem Oğuz  Rusya Fedarasyonunda Psikoloji ve Pedagoji Çift anadal  bölümünden mezun olmuştur.Türkiyede Pedagoji diplomalı nadir pedagoglardandır. Sonrasında gene Rusya Fedarasyonunda Genel psikoloji alanında Yüksek Lisansını tamamlamıştır.  Ankara'da yaşamaktadır. Üniversitede okuduğu disiplin içerisinde Türkiye’den Farklı olarak her yıl staj görmüştür. ilk yılında anaokul ve eğitim kurumlarında  – ikinci yılında huzurevi üçüncü yılında hastahane dördüncü yılında Hastanede ruh ve sinir hastalıkları alanında tamamlamıştır. Mustafa Cem Oğuz bu süreçte Bilişsel Davranışçı Terapi ,Hipnoz ,Oyun Terapi ve  Evlilik ve Aile Dan ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
instagram
youtube
linkedin
instagram
whatsapp
Etiketler
DOĞAYLA GELİŞEN ÇOCUK
Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz
Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube