Dişler neden sararır?

Dişler neden sararır?

Diş sağlığı hem genel sağlığımız hem de dış görünüşümüz için oldukça önemlidir. Dişlerimizin sararması veya istediğimiz beyazlığa sahip olmaması gülümsemekten kaçınmamıza sebep olurken özgüven ile ilgili sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bunun yanı sıra dişlerimize düzenli bakmadığımız takdirde bu sararma daha da kötüleşebilir ve diş çürümesi veya diş taşı gibi birçok diş sağlığı sorununa yol açabilir.
Peki dişlerimiz neden sararır? Birkaç maddede bu durumu inceleyelim.

-  Dişlerin sararmasına neden olan en büyük faktör sigara ve tütün kullanımıdır. Tütün, nikotin ve katran gibi dişlerde sararmalara neden olabilecek kimyasallar içerir.

-  Dişleri sarartan diğer önemli neden ise yiyecek ve içeceklerdir. Kahve, çay, kola gibi yüksek oranda şeker ve asit içeren ürünlerin yoğun tüketimi dişlerin sararmasına neden olur.

-  Yetersiz diş bakımı ve diş ipi kullanımının ihmali dişlerin lekelenmesine neden olur. Eksik ağız ve diş bakımı sebebiyle dişlerde biriken plak diş rengini bozar.

-  Florür, dişlerde çürümeyi önleyerek diş sağlığının korunmasına katkıda bulunsa da aşırı miktarda florürden kaynaklanan (diş macunu, içme suyu vs.) flüroz dişlerde lekelere neden olabilir.

-  Genetik nedenlere bağlı olarak dişlerde geçmeyen bir sarılık görülebilir. İlerleyen yaşlarda diş tabakası zamanla incelir ve dişlerde sararma görülür.

Peki, sararmayı önlemenin yolları nelerdir?

Dişleri sararmaktan korumanın en etkili yolu diş ipi ile desteklenen bir diş bakımının her gün düzenli olarak uygulanmasıdır. Bunun yanı sıra düzenli olarak diş muayenesine gitmek dişlerinizin genel sağlığını ve görüntüsünü olumlu yönde etkileyen bir faktör olacaktır. Ayrıca aşırı şekerli yiyeceklerin tüketilmesinden ve sigaradan kaçınmak da dişlerinizi sararmaktan kurtarabilir.

Bu makale 26 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Bahtiyar Öztürk

Dt Bahtiyar Öztürk, Sofya Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt Bahtiyar Öztürk, Mesleki çalışmalarına Dentarena Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Diş çürümesi
Dt. Bahtiyar Öztürk
Dt. Bahtiyar Öztürk
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube