20 Yaş Dişleri Mutlaka Çekilmeli Midir?


Son zamanlarda bir çok bireyde yirmi yaş dişi operasyonu ile ilgili korku olduğunu görmekteyiz.Bu korku kişinin yaşam kalitesini düşürmesine rağmen yirmi yaş dişi operasyonunun olabildiğince ertelenmesine neden olmaktadır.Bu nedenle bu makalemizde yirmi yaş diş çekimi ile ilgili en çok merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağım.
Yirmi yaş dişi hangi diştir?
Yirmi yaş dişi ağızımızda bulan 2 büyük azı dişinden sonraki diştir.
Her yirmi yaş dişi mutlaka çekilmeli midir?
Yirmi yaş dişleri hasta ağzını çiğneme yaptığında karşısındaki dişler ile uyumlu bir kapanışa sahipse ve yapısında herhangi bir problem söz konusu değilse ağızda kalabilmektedir.Yirmi yaş dişinizin sağlıklı ve çiğneme fonksiyonları açısından işlevini yerine getirebilir konumda olması önemlidir.Bu kararı diş hekimleri panoramik film değerlendirmesi ve ağız içi muayenesi yaparak vermektedir.
Çekilmesi gereken yirmi yaş dişleri için operasyon tarihini olabildiğince ertelemek zararlı mıdır?
''Kullanabildiğim kadar kullanayım nasıl olsa çekilecek'' mantığıyla operasyon tarihini ertelemek çoğu zaman yandaki dişinde çürümesine hatta o dişinde kaybına neden olabilmektedir.Ağız içerisinde bakteri miktarındaki artışa neden olmakta ve diğer dişlerde de çürük görülme olasılığını yükseltmektedir.
Yirmi yaş dişleri ağız kokusuna neden olur mu?
Yirmi yaş dişleri bulunduğu konumdan dolayı temizlenebilmesi zor olan dişlerdir.Ve gıda birikmesine neden olmaktadır.Buna bağlı olarak diş çürükleri ve ağız kokusu görülmektedir.
Yirmi yaş dişi operasyonu ağrılı mıdır?
Yirmi yaş dişi operasyonları lokal anestezi altında hastanın ağrısı olamadan yapılabilmektedir.
Bir insanda kaçtan yirmi yaş dişi bulunmaktadır?
Bu hastadan hastaya genetik yatkınlıklara bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.Sıklıkla toplamda 4 adet yirmi yaş dişine rastlamaktayız.Ancak bazı hastalarda bu sayı artıp azalabilmektedir.