Dışkılıyamamak

Dışkılıyamamak

Tıbbi olarak kabızlık; bir insanın haftada üç veya daha az dışkılaması olarak tarif edilir.Üzerinde durduğumuz ve tedavi edilebilir kabızlık nedenleri arasında iki başlık önemli,bir tanesi küçük yaşlarda başlayan ve ilerleyen yaş ile artan oranda daha büyük probleme sebep olan bir durum puborektal kas disfonksiyonu ve anismus,diğeri doğumlar ile özellikle vaginal doğumlar ile kadın popülasyonunda  oldukça sık rastlanan makat sarkması olarak bilinen rektosel.

İlk olarak anismus ve puborektal kas disfonksiyonu; bu durum dışkılamada seçicilik ile başlar küçük yaşlarda,dışarıda tuvalete gitmeyen çocuk,okulda tuvalete gitmeyen çocuk ve akşam evi bekleyen ve neticede bir süre sonra  dışkılama istediğinde bile dışkılama yapamayan bir hasta.

Tedavi mutlaka edilmeli ve tedavis ne ilaç nede ameliyat.

Tedavisinde yeniden dışkılama alışkanlığı kazandıran bir yöntem biofeedback tedavisi.Hasta evinde kiraladığı cep telefonu büyüklüğünde bir makine yardımı ile 10 dk uygulama ile 1. Ayın sonunda artık normal dışkılamaya başlıyor 3. Ayda normal dışkılama rutine oturuyor.

Diğer hasta grubu rektosel.Normal yolla doğum yapmış bayan hastalarda görülen,dışkılama isteği olmasına rağmen bir seferde dışkılama yapamayan ve genelde elle yardım yaparak dışkılama yapabilen hasta grubu.Bu hastalar bağırsaklarını tam boşaltamadıkları için kasık bel ve karın ağrısından yakınırlar ve genellikle karın şişkinliği yakınmaları olur.Bu hastalığın ilaç tedavisi yoktur.Burada makattan yapılan 10 dk lık bir operasyon yardımı ile fıtıklaşmış olan doku çıkartılıyor ve hastalar eskiye nazaran artık rahat dışkılıyorlar el ile yardımlı dışkılama tamamen ortadan kalkıyor.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Gökmen Öztürk

Op. Dr. Gökmen Öztürk, 1971 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1988 ile 1994 yılları arasında Bursa'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Ardından 1994 yılında İstanbul'da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi ihtisasına başladı ve 2000 yılında tamamlayarak uzman doktor unvanını aldı. Uzmanlığını almasını takiben 2000 ile 2006 yılları arasında Trabzon'da Fatih Devlet Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan Dr. Öztürk, 2006 yılında İstanbul'a dönerek Özel Nisa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermeye başladı. Çalışmalarını ve hasta kabullerini halen Özel Nisa Hastanesi'nde sürdürmektedir.  İyi derecede İngilizce bilmekte olan Dr. Öztürk, Ulusal Cerrahi Derneği ve Kolorektal Cerrahi Derneği üyesidir. Özel ilgi alanları arasında kitap okumak ve müzik dinlemek yer almaktadır. ...

Etiketler
Kabızlık tedavisi
Doç. Dr. Gökmen Öztürk
Doç. Dr. Gökmen Öztürk
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube