Diş beyazlatma işlemi için en iyi yöntem nedir?

Diş beyazlatma işlemi için en iyi yöntem nedir?

Diş Beyazlatma


Dişlerinizi beyazlatmanın en iyi yolu nedir? Ofis tipi beyazlatma en pahalısı gibi görünmesine rağmen, bu yol en iyisi olduğu anlamına mı geliyor?
Dişlerinizi beyazlatmanın yolu; bunu yavaş olarak yapmaktır.

Ofis tipi beyazlatmada dişler çok kısa bir sürede (yaklaşık bir saat) çok güçlü bir beyazlatma jeline maruz kalır (%30-35 Karbamid Peroksit çözeltisi), kişiye özel beyazlatma plaklarında (ev tipi beyazlatmada) ise dişler daha az konsantre beyazlatma jeline (%10-15) daha uzun periyotlarla (2-8 haftalar arası günde yaklaşık 1 saat). Bu iki işlemin kombine edildiği yöntemde ise önce ofis tipi diş beyazlatma uygulanır arkasından ev tipi diş beyazlatma ile desteklenirse sırasıyla iki işlem arka arkaya uygulanmış olur.

YAVAŞ VE KARARLI DİŞ BEYAZLATMA NEDEN DAHA İYİDİR?

Bunu kek pişirmeye benzetebiliriz. Çikolatalı kurabiye yapmak için onları 350 derecede 12 dakika tutmak gerekir. 1000 derecelik fırına koyarsanız kurabiyeler yanacaktır. Aynı sebepten dolayı dişleri beyazlatmak da düşük tempo gerektirir. Böylece dişin canlı ve cansız dokularına daha nazik bir uygulamayla diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir.

Yavaş tempoda yapılan diş beyazlatma ayrıca dişte daha derin bir penetrasyon sağlar ve daha kalıcı renk değişimine neden olur.

Ofiste %30’luk jellerle yapılan beyazlatma sırasında dişler bazen sudan mahrum (dehidrate) kalır ve bazen işlemden yaklaşık 7 ile 10 gün sonra orijinal rengine tekrar dönüş görülebilir. Bu sebepten dolayı ofis tipi uygulamaları genelde bir seferde değil, bir kaç seferde yapılmasını önermekteyiz çünkü bu yöntem daha kalıcı sonuçlar vermektedir.

Ofis tipi diş beyazlatma özellikle diş beyazlatması gerektiren acil durumlarda bire birdir, en hızlı şekilde sonuç alınmasını sağlarlar.

En etkili sonuçlar iki yöntemin de kombine edildiği durumlarda görülmektedir yani, önce ofis tipi diş beyazlatma ile etkili bir şekilde diş rengini açmak, arkasından ev tipi diş beyazlatma ile bunun desteklenmesi hem dişlerin mümkün olan en açık renge gelmesine hem de beyazlığın daha kalıcı olmasını sağlamaktadır.

Beyazlatma işleminin uzun bir süre kalıcı olduğu doğru, ancak dişler ilerleyen yıllarla birlikte sararma göstereceklerdir. Beyazlatma plakları sayesinde doktorunuzun da tavsiyesiyle istediğiniz zaman dişlerinizde beyazlatma işlemini yeni ev tipi diş beyazlatma jelleri temin ederek uygulayabilirsiniz.

Diş beyazlatma plakları ofis tipi diş beyazlatma işleminin ardından dişlerinizi beyazlatmak için en güvenli ve etkili sonuçları veren yöntemdir.

Diş beyazlatma plakları jeli dişlerinize özenle uygulamanıza, aynı zamanda ağız dokularınızdan da uzak tutmanıza olanak sağlar eğer bu jel diş etlerinizle temas ederse serbest radikal tepkimeleri meydana gelir ve bu serbest radikaller doku yaşlanmasının temelidir, bu yüzden ev tipi beyazlatma jellerini tüm gece boyunca kullanılması önerilmiyor. Bu aynı zamanda diş beyazlatma jelinin kontrolsüz bir şekilde yutulmasını da engelleyecektir.

Dişlerini, diş beyazlatma çubukları ile beyazlatan bazı kişiler birkaç yıl sonrasında ön dişlerinde şeffaflık artışı olmasından şikayetçi olabilmektedir. Peki gerçekten dişleri beyazlatmak onları şeffaflaştırır mı? Diş hekimlerinin hastalarından en sık duyduğu sorulardan bir tanesidir.

Bu sorunun diş beyazlatmadan kaynaklandığını düşünülmektedir, diş beyazlatma sonrasında dişlerde şeffaflaşma olmaz olur ise de bu kalıcı değildir. Dişlerinizi belli bazı hareketlerle uç uca gelene dek gıcırdatmanız yüksek bir olasılıktır. Bu durumda dişlerin kesici kenarları köşelerine kadar aşınmaya uğrar ve bu etki prizmatik bir şekilde devam eder. Aşınan kenarlar zayıfladığından o bölgelerde şeffaflaşmış gibi bir görünüm ortaya çıkar.

Bu durumu diş beyazlatma uygularken fark etmiş olmanızın sebebi, diş beyazlatma çubuklarının dişlerinizi beyazlatarak kontrastını yükseltmesidir. Diş hekiminizin muayenesi ile dişlerinizi sıkıp sıkmadığınız daha net bir şekilde belli olacaktır, böyle bir sıkıntınız varsa buna yönelik bir önlem alınması gereklidir.

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Onur Öztürk

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Onur Öztürk, aynı üniversitede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndayüksek lisans programına başladı. 2004 yılında “Farklı İnley Materyallerinin Kenar Uyumu” başlıklı tezini vererek yüksek lisans eğitimini tamamlayan Öztürk, aynı yıl yine aynı fakültede “Kuron Köprü Protezleri Bilim Dalı”nda doktora programına başlamış ve uzun bir süre akademik çalışmalarına devam etmiştir. Bu süre boyunca CAD/CAM sistemleriyle ilgilenmiş, Cerec sistemlerini kullanarak dijital optik ölçü yöntemleriyle geleneksel yöntemlerin karşılaştırmaları ve iş akışları (Comparison of Accuracy of Digital Optical Impression Methods vs Conventional Procedures) üzerine çalışmalarına yoğunlaşmış ve eş zamanlı olarak Zürih Üniversitesi’nde kısa dönem eğitimlere devam etmiştir. Mezun o ...

Etiketler
Beyaz dişler
Dt. Onur Öztürk
Dt. Onur Öztürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube