Diş taşı temizliği zararlı mıdır?

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Diş taşı temizliği zararlı mıdır?

Diş yüzeylerine yapışan ve iyi fırçalanmadığı takdirde temizlenmeyen bakteri plağının üzerine kalsiyum çökelmesi ile diş taşı (tartar) oluşur. Diş taşları dişlerin diş eti kenarına yakın sarı veya kahverengi tortu görünümündedir.

Diş taşları bulundukları yerde diş eti iltihabına, kanamaya, ilerleyen zamanlardaysa diş eti çekilmesine ve diş etrafında kemik kaybına neden olur. Dişlerin kök yüzeyleri açığa çıkar, diş hassasiyeti oluşur. Uzun süre temizlenmezse dişlerde sallanma ve ilerleyen dönemde diş kayıpları görülür.

Diş eti çekilmesi ve diş kayıplarını önlemek için düzenli ve yeterli fırçalama önemlidir. Oluşan diş taşları temizlenmelidir. Temizlik ile diş etlerindeki şişlik azalır, kanamalar durur, diş etleri sıkılaşır ve sağlıklı haline döner.

Diş yüzeyindeki tartar temizlenirken diş yapısında herhangi bir incelme yada çizilme olmaz. Diş taşı temizliği ile diş dokusundan herhangi bir aşındırma yapılmaz.

Önleyici olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolü ve gerekli hallerde diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Bu makale 15 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Didem Çoban

Dt. Didem Çoban ;1977 yılında Konya'da doğdu. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden dönem 6.sı olarak mezun oldu.2000 - 2003 yılları arasında Anadolu Çınar Hastanesinde çalıştı.2003 - 2015 yılları arasında Özel Yüzyıl Hastanesinde çalıştı.Özellikle implant cerrahisi ve estetik diş hekimliği konularında eğitimler almıştır.Bunun yanı sıra hipnoterapi ve botox uygulamalarında da uzmandır. İki kız çocuğu annesidir.Şuan Pendikte bulunan Didem Çoban Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Diş taşı temizliği
Dt. Didem Çoban
Dt. Didem Çoban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube