Diş hekimliğinde implant nedir?

Diş hekimliğinde implant nedir?

Bugün sizlere diş hekimliğinde sıkça konuşulan konulardan olan implant hakkında bilgi vereceğim implant hakkında fazlasıyla bilgi kirliliği bulunmaktadır bunların doğrularını bugünkü yazımda sizlerle paylaşacağım..

DİŞ HEKİMLİĞİNDE İMPLANT NEDİR?

İmplant diş eksikliği olan hastalarda çene kemiğine yerleştirilerek eksik dişlerin yerine konulan titanyum içerikli vidalardır. Bazen bir diş eksikliği olan hastalarımızda; köprü dediğimiz boş olan diş yerinin önündeki ve arkasındaki dişlerin küçülterek yapılan protez yerine tek bir implat uygulayarak diğer dişlerin yapısına zarar vermeden diş yapabildiğimiz gibi, bazende birden fazla diş eksikliğinde yada hiç dişi olmayan hastalarda sabit protez yapabilmemizi sağlayan materyallerdir. Günümüzde sadece implantın iyi yapılması yeterli değildir. Estetik ve fonksiyon sağlayacak protezlere uygun olması önemlidir. İmplant bir amaç değil ,güzel ve kullanışlı bir diş yapabilmek için bir araçtır.

Günümüz de örneğin diabet (şeker hastalığı),yüksek tansiyon, kemik erimesi, kalp yetmezliği gibi kontrol altına alınamayan hastalıkları olan kişiler dışında bilinçli ve  büyüme gelişimini tamamlamış herkese implant yapılabilir. Sigara içmek birçok şeye etken olduğu gibi implant ın başarısına da negatif yönde etkisi vardır. Hastanın ağız hijyeni ve doktorun tavsiyelerini yerine getirip getirmemesi de implantın başarısı için çok önemlidir. İmplantın başarısı için öncelikli olarak hekimin implant uygulamadan önce hastanın anamnezini (başka rahatsızlılığı olup olmadığı implant a engel rahatsızlığı var mı bilgileri) iyi almalı, radyolojik ve klinik incelemelerinin iyi yapılması gerekmektedir. Radyolojik incelemeler günümüzde artık üç boyutlu CT lerle daha kolay daha başarılı sonuçlar elde etmekteyiz. Doğru bir teşhis ve planlama başarılı bir tedavinin % 80 nini oluşturmaktadır. Günümüzde teknoloji o kadar ilerlemiştir ki implant için yeterli kemik olmayan hastalara yapay kemik dediğimiz greftler konularak implant uygulayabiliyoruz.

NİÇİN DİŞ İMPLANTI ?

Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur.

Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.

 

 

İMPLANTLARIN YERLEŞTİRİLMESİ İÇİN UYGULANAN TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR?

İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama 3 ila 6  ay beklenir. Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.

 

İMPLANTI HER DİŞHEKİMİ YAPABİLİR Mİ?

Tüm dünyada ve ülkemizde implant konusunda eğitim almış diş hekimleri yaparlar. İmplant eğitimleri çeşitli kurslarla veya üniversite tabanlı eğitimlerle verilir. İmplant çok titiz ve detayları olan bir konudur. Eğitimde süreklilik gerektirir. Ülkemizde implantları başarıyla yapan birçok diş hekimi mevcuttur. İlgili diş hekimleri bu eğitimleri yurtdışında veya ülkemizde de alarak kendilerini ğeliştiriler . Artık implantlar genel diş hekimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. İmplant yaptırmak istediğinizde değerlendirmeniz gereken diğer bir konu ise sterilizasyonun tam sağlanmasıdır. Başarılı bir ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantları çok uzun yıllar kullanacağınızdan kuşkunuz olmasın.

İMPLANT  OPERASYONU SIRASINDA AGRI DUYARMIYIZ ?

Diş implantları lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Anestezinin etkisi ğeçtiğinde ağrı duymamanız için kliniğimizde operasyondan sonra şişlik ve agrı olmaması için bir iğne yapıyoruz bu sayede işlemden sonra hastamızın ağrısı ve şişliği olmuyor.

ÇENE KEMİĞİ OLMAYANLARA İMPLANT YAPILABİLİR Mİ ?

İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara yapay kemik tozları (kemik greftleri) yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri ortalama 6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine konularak da kemik güçlendirilebilir.

İMPLANT VÜCUT TARAFINDAN REDDEDİLİR Mİ?

Bazı organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. İmplant bazı sebeplerle kemikle kaynaşamayıp düşebilir. Hekiminiz yerine yeniden implant yerleştirecektir.

 

 

 

 

KEMİK GREFTİ NEDİR ?

Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz diş hekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz. Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldururulur  böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup Olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur

Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur.

 Sonuç olarak günümüzde  implant   uygulaması hastamızın tetkikleri iyi yapıldığı  takdirde bir diş çekimi kadar kolay bir operasyondur. Gerekli görüldüğü zaman uygulanmasından çekinilmemesi gerekir.

DİŞ HEKİMİ İLKER YİĞİT

Bu makale 14 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. İlker Yiğit

Dt. İlker Yiğit, 1980'de Konya Cihanbeyli'de doğmuştur. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nda okuduktan sonra Orta öğrenimini Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, lise öğrenimini ise İdeal Fen Lisesi’nde tamamlamıştır. 1999 – 2004 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığıl lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

2005 yılında implant üzerine Amerika ve İspanya başta olmak üzere yurt dışında bir çok kongre ve eğitime katılmıştır. 2006 yılında kendi kliniğinde çalışmaya başlamış ve 2011 yılında kliniği polikliniğe çevirmiştir. İmplant ve estetik diş hekimliği üzerine çalışmaları mevcuttur.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Mesleki çalışmalarına, Konya'da bulunan Yiğit Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İmplant ömrü
Dt. İlker Yiğit
Dt. İlker Yiğit
Konya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube