Sağlıklı bir gülüş adına

Sağlıklı bir gülüş adına

Günümüzde neredeyse tüm hastalıkların başlangıcı sağlıksız beslenmede başlıyor ve bu sağlıksız beslenme ilk olarak ağız ve diş sağlığını etkiliyor. Yapılan araştırmalar sonucu mykard(kalp kası) enfeksiyonların da rol oynayan bakterilerin aynı zamanda ağız ve çevresindeki zararlı mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır. Aslında sadece bu açından bakmak bile ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bizlerde bu köşemizde yanlış bilinen doğruları, doğru bilinen yanlışların bilgisi diş hekimi olarak sizlerle paylaşacağım.

Dişinize Gereken Özeni Göstermek İstiyorsanız

Genel olarak bu yazımızda güncel konulardan olan ‘Koruyucu Diş Hekimliği’ hakkında önemli bilgiler paylaşacağım. Genel olarak güncel popüler bir konu artık dünyamızda bir sıkıntı başımıza gelince neler yapmamız gerektiğinden daha çok başımıza gelmeden neler yapabiliriz düşüncesinin diş hekimliğine yansımasıdır aslında koruyucu diş hekimliği. Kavram olarak koruyucu hekimlikten gelir, hastalanmadan neler yapabiliriz, diş çürüğünün tedavisinden daha çok dişlerin çürümesinden önce neler yapabiliriz planı üstüne kuruludur. Çocuk yaştaki hastaların dişlerini öncesinden koruyarak yetişkinlik zamanlarında sağlıklı ağız ve diş sağlını idame ettirebilmesi üzerinedir.  Koruyucu Diş Hekimliği için günümüzde yapabileceğimiz birçok yol vardır:

Düzenli diş fırçalama alışkanlıkları

Diş ipi kullanımı

Fluorid uygulamaları

Fissür örtücüler gibi

   En fazla kullanabileceğimiz olanı ‘Fluorid uygulamaları’ dir. Fluor dişlerin çürük oluşumunu engelleme, oluşmuş çürükleri durdurma ve yeniden sağlam doku oluşturabilme potansiyeline sahiptir. Aslında flüor günlük hayatımızda sıkça karşı karşıya kalmaktayız; içme sularında, diş macunlarında, floür jellerde, sakızlarda vb. sürekli fluörle temas içindeyiz. Doğru kullanım ve doz ayarlanması flüorun faydacı özelliğinden yararlanmamızı sağlar.

‘Koruyucu Diş Hekimliği’ çocuk hastalarda uygulanmasının altında ağız hijyenini temelden düzenlemek amacını güder. Yetişkin hastalarda koruyucu tedaviler ağız hijyenini iyi düzeye getirdikten sonra gerekli uygulamalarla ağız hijyeni yüksek düzeyde tutmaya çalışılır. Koruyucu önlemler olarak; düzenli bakım ve düzenli kontrollerle yüksek düzeyde hijyen sağlanmış olur.

Koruyucu hekimlik hastaların daha konforlu bir yaşam daha az tedavi masrafları ve daha rahat bir yaşam standartları için uygulanmaktadır.

   Sevgi ve güzel gülüşler temennisiyle sıhhatle kalın…

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. İlhan Karataş

Dt. İlhan KARATAŞ, Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mesleğinin ilk yıllarından itibaren mesleki gelişimleri takip ederek sayısız kurs ve eğitimlere katılmış olup halen devam eden yenilikçi bakış açısıyla hastalara tedavi hizmeti vermektedir.

Dt. İlhan KARATAŞ, mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Mersin'de bulunan Çamlıbel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sağlıklı diş
Dt. İlhan Karataş
Dt. İlhan Karataş
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube