Doktorsitesi.com

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

Dt. Özge Sönmez
Dt. Özge Sönmez
12 Aralık 2012680 görüntülenme
Randevu Al
DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

RENKLENMİŞ DİŞLERE KİMYASAL AJANLAR UYGULAYARAK  MİNE VE DENTİN DOKUSUNDAKİ ORGANİK PİGMENTLERİN OKSİDE EDİLEREK DİŞ RENGİNİN AÇILMASI İŞLEMİNE  BEYAZLATMA- BLEACHİNG  DİYORUZ.

DİŞLER NEDEN RENK DEĞİŞTİRİR:

DIŞ KAYNAKLI RENKLENMELERİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ

1-TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN AŞIRI TÜKETİMİ(SİGARA,PİPO,PURO)

2-ÇAY,KAHVE,KOLA GİBİ boyar madde içeren  İÇECEKLERİN -YİYECEKLERİN AŞIRI TÜKETİMİDİR.

Tütün çiğnenmesi ise minedeki mitro çatlaklarda koyu renk oluşumuna ve yumuşak doku hasarına neden olur.MİTROÇATLAKLARDA OLUŞAN LEKELERİN GİDERİLMESİ İMKANSIZ GİBİDİR.

3- AĞIZ HİJYENİ İYİ OLMAYAN KİŞİLERDE KROMOJEN BAKTERİLER RENKLENMEYE NEDEN OLABİLİR.

BAZAN DİŞLERİN  GELİŞİMİ ESNASINDA  RENKLENME OLUŞABİLİR; BU RENKLENMELER İÇ RENKLENMELERDİR.İÇ RENKLENMELER DİŞLERİN GELİŞİMİ SIRASINDA ALINAN TETRASİKLİN,FLUORÜR GİGİ BAZI İLAÇLARDAN ,DİŞ GELİŞİMİ SIRASINDA GEÇİRİLEN ATEŞLİ VEYA GENETİK HASTALIKLARDAN KAYNAKLANABİLİR.

BUNLARIN YANI SIRA DİŞ RENGİ YAŞA BAĞLI OLARAK DA DEĞİŞMEKTEDİR.

AYRICA BAZI KİŞİLERİN DİŞ RENGİ DOĞAL OLARAK  SARI OLABİLİR.

BLEACHİNG KİMLERE YAPILAMAZ?

-HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE OLANLARA

-DİŞETİ ÇEKİLMESİ VARSA

- DİŞETİ HASTALIĞI VARSA

-16 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE

-MİNE ÇATLAKLARI VARSA

BLEACHİNG-BEYAZLATMA  EV OFİS TİPİ OLMAK ÜZERE İKİ ŞEKİLDE  UYGULANIYOR:

Ev tipi beyazlatma: Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan KAŞIKLARIN içerisine  HİDROJEN PEROKSİT İÇEREN jeller konularak yapılan ve kişinin evde rahatlıkla uygulayabileceği bir beyazlatma işlemidir. Bu yöntemle ortalama 5 – 7 günde istenilen beyazlatma sağlanabiliyor. Beyazlatma ajanının ilk gün en az dört saat, ikinci günden itibaren ise 2 – 4 saat arası uygulanması gerekiyor. Tedavi sırasında mümkün olduğunca çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, tıbbi gargaralar gibi renklendirici ajanlardan uzak durulması, tedavinin başarısını önemli ölçüde etkiliyor.

Ofis tipi beyazlatma: Diş hekimi kliniklerinde bir saat içerisinde gerçekleştirilen, basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu beyazlatma yönteminde yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılıyor. Bu sayede çok hızlı bir şekilde dişlerin renginde açılma sağlanabiliyor. Dişlerdeki renklenmelerin derecesine bağlı olarak, istenilen beyazlığa ulaşana kadar bazen beyazlatma işleminin birkaç seans tekrarlanması ve seans aralarında Hastanın  mümkün olduğunca renklendirici  gıdalardan  uzak durması gerekiyor.Ofis tipi beyazlatmada genellikle  üç seans yeterli oluyor (tetrasilin renklenmesi biraz daha uzun).

DİŞLERİ BEYAZLATMADA LAZER NASIL ETKİ EDİYOR?
Diş hekimliğinin birçok alanlarında olduğu gibi beyazlatma işleminde de “lazer uygulaması” günümüzde oldukça yaygın hale geldi. Beyazlatma işleminin lazer uygulaması ile yapılması hem uygulama süresini kısaltıyor hem de daha etkili ve hızlı sonuçlar alınmasını sağlıyor.

DİŞLER NE KADAR BEYAZLIYOR?
Dişlerin beyazlama derecesi, öncelikle başlangıç renklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 2 - 4 ton beyazlayabilirken; yeşil ya da gri tondaki dişlerin beyazlaması daha zor olabiliyor. Beyazlatma işleminde yaş da önemli bir faktör. Genç hastalarda, ileri yaşlara göre beyazlatma işleminde daha hızlı ve kalıcı sonuçlar elde ediliyor. Ayrıca çay, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici ajanların hangi sıklıkta tüketiliyor olması da beyazlatma oranını etkiliyor.

BEYAZLATMAYLA OLUŞAN DİŞ RENGİ KALICI MI?
Diş beyazlatma yöntemlerinin uygulandığı hastaların dişlerinin renginde 1 – 2 yıl arasında, çay, sigara, kahve gibi renklenmeye neden olabilen yiyecek ve içeceklerin tüketim sıklığına bağlı olarak, yüzde 50 - 70 oranında geriye dönüş olabildiğini unutmamak gerekiyor. DİŞ RENGİNİN KALICI OLMASI İÇİN    6 AY ARALIKLARLA ,DÜŞÜK KONSANTANTRASYONDA  BEYAZLATICI AJANLAR KULLANARAK İŞLEMİN TEKRARLANMASI    GEREKMEKTEDİR.

 

BEYAZLATMA SIRASINDA DİŞLERDE HASSASİYET OLUŞUR MU?

DİŞLERDE  BEYAZLATMA ESNASINDA OLUŞAN  HASSASİYET   GEÇİCİ OLMAKLA BERABER, SEANS ARALARINDA HASTAYA FLUOR UYGULAYIP BU HASSASİYETİ MİNİMUMA DÜŞÜREBİLİRİZ. YİNE  NAF İÇEREN DİŞ MACUNLARI ÖNEREBİLİRİZ.

 

 

 

 

 

 

Yazar Hakkında

Dt. Özge Sönmez

Dt. Özge Sönmez

Dt. Özge SÖNMEZ, 1969 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır