İmplant uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler

İmplant tedavisinin başarısı, uygulamadan sonraki günlerde dikkat edilmesi gereken bazı durumlara uyulduğu müddetçe artmaktadır. İmplant tedavisinin uygulama pratiğinde herhangi bir komplikasyon görülmese dahi tedavi sonrasında dokuların iyileşmesi ve yenilenmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır ve operasyonu takip eden süreçte ağız bakımı ve beslenme gibi birkaç temel noktaya dikkat ettiğimiz takdirde tedavi sonrası komplikasyonları tümüyle önleyebiliriz.

İmplant uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler

İmplant Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

İmplant tedavimden sonra nelerden kaçınmalıyım?

  • Ağza yerleştirilen pamuk tamponu 45dk - 1 saat kadar ilgili bölgede tutun. Sonrasında ise; tamponu atıp, işlemi yapan cerrahınız aksini söylemedikçe, yerine başka bir şey koymayın.
  • İlk 8-9 saat sadece soğuk içecekler tüketmeye özen gösteriniz ve lokal anesteziğin etkisi geçene kadar yemek yemeyiniz. İlk gün sıcak içeceklerden veya sıcak yiyeceklerden kaçının ve ağızda kan, tükrük vs. birikse bile asla tükürmeyin, yutun. Bir şeyler içerken pipet kullanmayın. 
  • Bölgeyi dilinizle veya parmaklarınızla rahatsız etmemeye çalışın. İlk 48 saat boyunca yorucu egzersizler (örn. koşu / spor salonu) yapmayın.

İmplant çevresinde şişlik veya morluk olur mu?

  • Tedavinizi takiben bir miktar şişlik ve/veya morarma olabilir ki bu genellikle iki ile üç gün sonra en yüksek düzeye ulaşır. 
  • Endişe edilecek bir durum değildir. Cerrahi işlemlerin sonrasında beklenen bir durumdur. Hem şişlik hem de morluk birkaç gün sonra kendiliğinden doğal olarak azalacaktır. 
  • İşlemden sonraki ilk 12 saat; bir havluya sarılmış buz paketleri, muhafazalı jel şeklindeki buz aküleri vs. ile soğuk uygulaması şişlik ve ağrı azaltılabilir. 

10 DAKİKA BUZ UYGULAMA 10 DAKİKA DİNLENME şeklinde, buz yanığı oluşturmadan uzun süre uygulama yapılabilir. Yirmi dört saat ten sonra buz uygulaması faydalı değildir.

  • İşlemin yapıldığı ilk birkaç gün iki ya da üç yüksek yastık üzerinde, hafifçe desteklenerek uyumak da işlem sonrası şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.

İmplant işlemi sonrası ağrı olur mu?

  • Ağrı genelde büyük bir sorun olmaz. 
  • Tabiki ağzınızda yapılan herhangi bir ameliyat gibi; implant ameliyatından sonra da birkaç gün ağrınız olsa da cerrahınızın reçete edeceği basit analjezikler (ağrı kesiciler) ile bu durum kolaylıkla kontrol altına alınabilir. . Baş ağrısı, ilgili bölgedeki ağrı ve kas spazmı için normalde aldığınız ağrı kesicileri kullanabilirsiniz ve ilk dozunuzu işlemden birkaç saat sonra; lokal anestezik/uyuşukluk hissinin kaybolmaya başlamasından hemen önce alın. Bunları ameliyattan sonraki ilk iki gün boyunca belirtilen maksimum dozda düzenli olarak almalısınız.
  • Ameliyattan sonra almanız için size bir antibiyotik kürü reçete edildiyse, lütfen Antibiyotik tedavinizi düzgün şekilde tamamladığınızdan emin olun.
  • İşlemden birkaç gün sonra bile; birden bire oluşan ve ciddi şekilde artan ağrı, şişlik vs. yaşarsanız, enfeksiyon geliştirmediğinizden emin olabilmemiz için mümkün olan en kısa sürede kliniğimizi arayıp Cerrahınızı bilgilendirmelisiniz.

Ağız ve İmplant bölgesi temizliği için ne yapmalıyım?

  • İmplant uygulamasının erken dönem başarısı, ağzın mümkün olduğunca temiz tutulmasına bağlıdır.
  • Ayrıca diğer dişlerinizi de normal bir şekilde diş fırçası ile işlemden sonraki gün başlayarak temizlemeye başlamalısınız. İlk birkaç gün ameliyat bölgesini fırçalamaktan kaçının, ancak daha sonra hassasiyet izin verdiğinde bu alanı da bir diş fırçası ile dikkatlice ve çok hassas davranarak süpürür şekilde temizlemeye başlayın.
  • İşlemden 24 saat sonra başlamak kaydıyla, doktorunuzu reçete ettiği antibakteriyel gargara ve/veya ılık tuzlu su gargaraları (bir çay kaşığı tuz ile bir bardak kaynamış ılımış su) ilk hafta iyileşme için çok faydalıdır. Gargara yaptığınız suyun haşlanacak kadar sıcak olmadığından emin olun ve ardından ılık-sıcak gargarayı soğuyana kadar cerrahi alan üzerinde tutun ve tükürün. Dikişler alınana kadar bunu mümkün olduğunca sık tekrarlayın.
  • Yiyecekleri mümkün olduğunca ameliyat bölgesinden ve dikişlerden uzak tutmaya çalışın. Alanı temiz tutmak için yemekten sonra durulayın.
  • Yara iyileşene kadar sigara içmeyiniz, çünkü bu ağızda iyileşmeyi ciddi şekilde bozar ve implantınızın kemikle kaynaşma başarısını ciddi oranda düşürür.

Tedaviden sonra takma dişimi takabilir miyim?

  • Cerrahi alanı kaplayan bir takma dişiniz varsa, ilk iyileşme döneminde cerrahi bölgeyi korumak için dikişleriniz alınıp yara yerlerinin tamamen iyileştiğinden emin olmadan ve Cerrahınız tarafından aksi bir durum belirtilmeden lütfen hareketli protezinizi kullanmayın.

 

İmplantın etrafındaki dikişler ne olacak?

  • İşlemden hemen sonra ağızda bırakılan tampon 45 dk sonra ağızdan atılır. İlgili bölgedeki dikişlerin arasından oluşan bazı küçük kanamalar tamamen normaldir. Bu devam ederse mutlaka kliniğimizi arayarak Cerrahınızı bilgilendirin.
  • Dikişler eriyebilir, kopup düşebilir ancak alınmazsa ağızda genellikle yaklaşık iki ile üç hafta kadar kalır. Bu nedenle aksi belirtilmediği müddetçe 7-10 gün sonra dikişlerin alınması için kliniğimizde cerrahınızla randevu oluşturmayı unutmayınız.

 

DİKKAT!!

İmplant işleminiz dahilinde greft - kemik tozu uygulaması, sinüs bölgesiyle ilgili bir müdahale (internal, lateral lifting vs.) ya da alt çenede kemik yetersizliği durumundaki ileri cerrahi uygulamalarını içeriyorsa;

24 saat geçtikten sonra dahi dudak ve dildeki uyuşukluğun devam etmesi, işlem yapılan bölgeye komşu dişlerde belirgin ve artan ağrı, dikişlerin erken dönemde açılması, üst çenede göz çevresine kadar, alt çenede ise boynun alt sınırına kadar ilerleyen morluk ve/veya şişlik vs. gibi durumlar  

İmplant Cerrahisi sonrası karşılaşılan nadir durumlar ve komplikasyonlar olup bu durumlardan herhangi birisiyle karşılaştığınızda kliniğimizle daha kısa aralıklarla genel durumunuzdaki değişiklikleri paylaşmanız ve bu konuda Cerrahınızın bilgilendirilmesini sağlamanız gerekmektedir.

 

İyileşmenizin mümkün olduğunca sorunsuz ve keyifli olmasını istiyoruz.

Bu talimatları çok dikkatli bir şekilde takip etmek çok önemlidir. İlerlemenizle ilgili herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

Sağlıklı Günler Dileriz.

Bu makale 1 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi

-Uzm. Dt. Kübra Kirişci Gölcük/KOCAELİ nde doğdu. -Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden Yüksek Lisans diplomasıyla Mezun olarak “Diş Hekimi” ünvanı aldı. -Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında (DUS) aldığı derece ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Protetik Diş Tedavisi Bölümünde araştırma görevlisi ünvanıyla uzmanlık eğitimine başladı. -Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilimdalında “CAD/CAM seramik ve nano seramik materyallerin farklı yüzey bitirme tekniklerinin ve renk stabilitelerinin karşılaştırılması” isimli tez çalışmasını ve uzmanlık sınavını başarıyla tamamlayarak “Protetik Diş Tedavisi Uzmanı” ünvanıyla Uzman Diş Hekimi oldu. -Uzm. Dt. Kübra Kirişci Estelite Dental Clinic Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde; mesleki çalışmalarına ve hastalarına hizmet vermeye devam ...

Etiketler
İmplant
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube