Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, okul öncesi oyun çocuğu, okul çocuğu, ergenlik, hatta azalmakla birlikte yetişkinlikte de görülen, hayatı oldukça zorlaştırabilen bir durumdur.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, okul öncesi oyun çocuğu, okul çocuğu, ergenlik, hatta azalmakla birlikte yetişkinlikte de görülen, hayatı oldukça zorlaştırabilen bir durumdur.

Sadece dikkat eksikliği, sadece hiperaktivite görülebileceği gibi genelde ikisi birlikte görülür. 

Dikkat ve konsantrasyon gerektiren şeylere odaklanma zor olur, dikkat çabuk dağılır, tekrar toplamak zorlaşır: Ders çalışma, herhangi bir şeyi öğrenme, karşıdakini dinleme gibi.

Hiperaktivite (Aşırı hareketlilik) ise uzun süre yerinde duramama, oturamama, otursa bile kıpır kıpır olma, kısa sürede kalkma, dolaşma, özellikle küçük çocuklarda ebeveylerin tabiriyle "koltuk tepelerinde gezme" gibi davranışlar olarak görülür.

Bunlara ek olarak bir de dürtüsellik görülebilir: Aklına geleni o anda yapmak isteme, kendini frenleyememe. Bu istekler mantıksız, kendine, başkasına ya da eşyalara zarar verme şeklinde de olabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özellikle okul çağı çocuklarında sorun olarak görülmeye başlanır. Öğretmen çocuğun yerinde durmadığından, dersi dinlemediğinden, arkadaşlarıyla uyum sağlayamadığından şikayet edebilir.

Ders başarısı ilk birkaç sınıfta fazla etkilenmeyebilir ya da çocuk hemen birinci sınıfta da arkadaşlarının gerisinde kalabilir. İlerleyen sınıflarda dersler ağırlaştıkça öğrenme daha da zorlaşabilir.

Peki, sebebi nedir? Doğum öncesi (Genetik geçiş, anenin madde, alkol, sigara ya da ilaç kullanması, Down Sendromu gibi kromozom anomalileri...) doğum sırası (Zor doğum, doğum sırasında oksijensiz kalma, erken doğum...), doğum sonrası (Kafa travması, bazı hastalıklar, demir eksikliği, kurşun zehirlenmesi...) sebepler olabilir.

Tedavi edilmezse, ders başarısı, okul ve akranlarla uyum, sınavlarda potansiyelini ortaya koyma konularında, büyük bir ihtimalle olumsuz etkiler olacaktır. Yetişkinlikte iş ve sosyal çevreyle ilgili sorunlara sebep olabilir.

Tedavisi ise ilaç ve/veya terapi desteği ile olabilir.

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Çocuklarda dikkat eksikliği
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube