Dikkat eksikliği bozukluğunda ilaçsız ve kalıcı tedavi: neurofeedback terapisi

Dikkat eksikliği bozukluğunda ilaçsız ve kalıcı tedavi: neurofeedback terapisi

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tüm çocukların %5-10’unu etkilediği tahmin edilen, dikkatsizlik ve / veya hiperaktivite bozukluğu ve dürtü kontrol bozukluğu ile kendini gösteren bir bozukluktur.

DEBH tedavi edilmediği takdirde, özellikle çocukluk çağında ve sonrasında akademik, ailevi, sosyal ve mesleki becerilerde işlevsizliğe sebep olabilir. Birçok yanlış bilginin aksine, tedavi edilmeyen DEHB’li gençlerin %65’i ve DEHB’li yetişkinlerin %50’si yaşamları boyunca sahip oldukları bozukluğa bağlı semptomlar sebebiyle önemli sorunlar yaşamaya devam etmektedirler.
 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) esas olarak bilişsel işlevlerde bozukluklar ile karakterize bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB’li bireylerde yapılan işlevsel beyin dalgaları görüntüleme çalışmaları, seçici dikkat içeren görevler sırasında anterior singulat korteks (ACC) denen bölgede normal dışı işleyişler gösterilmiştir. DEHB’li çocuklarda Neurofeedback protokollerinin uygulanması, ACC fonksiyonlarının normalleşmesini sağlamaktadır ve bu durum seçici dikkatin düzeltilmesindeki anahtar nöral düzelmedir.

Neurofeedback, özellikle DEHB’li bireylere kendi beyin dalgaları konusunda gerçek zamanlı geribildirimler vererek, odaklanılmış ve sürdürülebilir dikkatin nasıl sağlanacağı ve devam ettirilebileceklerini öğrenmelerini sağlamaktadır. Bu beceri, Neurofeedback protokollerini uyguladıkları sırada bilgisayar ekranında gördüklerini kontrol etmeyi öğrenme yetenekleri ile kazanılmaktadır. 


Klinik çalışmalar, Neurofeedback uygulamalarının, DEHB tedavisinde etkili olduğunu bildirmektedirler. Çocuklarında ilaçsız tedavi tercih eden ailelerin DEHB’li çocuklarında Neurofeedback uygulaması,  dikkat becerisi ve davranış kontrollerinde etkin kontrol sağlamaktadır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Bora Küçükyazıcı

1973 yılında İstanbul doğumludur. 1990 Cağaloğlu Anadolu Lisesi`nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1997 yılında tamamlamıştır. Acil Servis Sorumlu Hekimi olarak Kastamonu-Balıkesir-Tekirdağ illerinde 1997-2000 yılları arasında devlet görevinde çalışmıştır. 2000-2006 yıllarında Actavis, Genzyme gibi ulusal ve uluslararası medikal ve biyoteknoloji firmalarında medikal departmanda eğitmen ve üst düzey yönetici olarak görev yapmıştır. Katıldığı uluslararası eğitim ve yönetim toplantılarında Türkiye`yi birçok defa başarıyla temsil etmiştir; "Farklılaştırma Stratejisi ve İletişim" konulu çalışması ile 2006 yılında yurt dışında "En Başarılı Uygulama" ödülü almıştır. 2007 yılında Aile Hekimliği programına katılmıştır. 2008 yılında St. Clement’s Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında doktor ...

Etiketler
Dikkat eksikliği tedavisi
Dr. Bora Küçükyazıcı
Dr. Bora Küçükyazıcı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube