Dikkat çocuğunuzda hırıltı mı var?

Dikkat çocuğunuzda hırıltı mı var?

Çocuklardaki önemli problemlerden biride akciğerlerde duyulan hırıltıdır. Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak da ifade edilir. Hırıltı akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı bronşiolittir.

Hırıltı

Akciğerde bulunan hava keselerinin girişinin daralması sonrası gelişir ve hava keselererindeki hava çıkmakta zorlanır. Sonuç olarak ıslık sesi gibi bir ses duyulur. Bu sese hırıltı (hışıltı) denir. Hırlayan çocuklara da hırıltılı çocuk denir.

Hırıltı birçok hastalıkta görülebilen bir durumdur. Solunum yolu enfeksiyonları özellikle küçük bebeklerde bronşları etkiler ve daralma yapabilir. Bunun sonucu da akciğerlerde ıslık çalma gibi bir ses duyulabilir. Bronşiolit gibi bir akciğer enfeksiyonu sonucu olabildiği gibi reflü, doğuştan gelen soluk borusu bozuklukları, bağışıklık sistemi hastalıklar, soluk borusuna kaçmış yabancı cisimler gibi birçok nedene bağlı hırıltı olabilmektedir.

Hırıltı Çocuk nedir?

1 aydan daha uzun süren veya, üç veya üçten fazla hırıltı olan çocuklara hırıltılı çocuk denir.

Bebeklerdeki Hırıltı Tipleri

Geçici erken hırıltılı bebekler

Alerjik olmayan çocuklarda hırıltı

Alerjik olan çocuklarda hırıltı

Hırıltısı olan bebeklerin Çocuk Alerji ve İmmünoloji hastalıkları konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Faruk DEMİR

Uzm. Dr. Faruk Demir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı   tamamlayarak Uzman doktor  unvanı almıştır. European Academy of Allergology and Clinical Immunology (EAACI), Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Çocuk Allerji ve Astım Derneği (ÇAAAD), Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türkiye İmmünoloji Derneği,  Aydın Tabip Odası gibi dernek ve kuruluşlara üyelikleri vardır. Misyonu, evrensel değerler ışığında aldığı tıp eğitimi ile; bölgesel ve ulusal gereksinimler doğrultusunda, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji hastalıkları alanında ihtiyaç duyulan örnek sağlık hizmetini sunmaktır. Uzm. Dr. ...

Etiketler
Hırıltı
Uzm. Dr. Faruk DEMİR
Uzm. Dr. Faruk DEMİR
Aydın - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube