ALERJİ, ANNE KARNINDA ÖNLENEBİLİR Mİ?

Prof. Dr. Yonca Tabak
Prof. Dr. Yonca Tabak
12 Haziran 20141367 görüntülenme
Randevu Al
ALERJİ, ANNE KARNINDA ÖNLENEBİLİR Mİ?

Yüzyılın hastalığı olarak karşımıza çıkan, hamilelikte önlenebilen alerji ve astımın, sezeryan doğum yapan annelerin çocuklarında görülme sıklığın %20 daha fazla iken, normal doğumla bu hastalıkların önüne geçilebiliyor.

Çeşitli alerjik reaksiyonlar ölümle sonuçlanabilmektedir. Alerji; bütün vücudu tutan bir hastalık olup, bebeklikten yetişkinliğe kadar geçen süreçte farklı belirtilerle kendini gösterir. Genetik faktörler de bu hastalıklarda önemli olup, bu hastalıkla mücadelenin anne karnında başladığını unutmamak gerekir. Annenin hamileyken doğal ve yeşil bir ortamda yaşaması, solunum yoluyla doğadaki zararsız mikroplara maruz kalması,  bebekte alerji gelişimini azaltan bir etkendir. Hamileyken, çiftlik ortamında olduğu gibi hayvansal ve toprak kaynaklı zararsız mikroplarla temas eden bir annenin, bebeğinin de bağışıklık sistemi gelişir ve alerjiden uzaklaşmayı sağlayan birinci adımdır.   

Normal doğum ise, alerjiyle mücadelede ikinci ve önemli bir adımdır. Annenin doğum kanalındaki sağlıklı floranın mikroplarla temasıyla, bebek bağışıklık sistemini geliştirecek ilk doğal uyarıyı alır.  Sezeryan doğumla dünyaya gelen bebekler ise tamamen steril bir ortamda doğdukları ve bu sırada hiçbir mikropla teması olmadığı için, bağışıklık sistemleri alerjiye yatkın hale gelmektedir. 

Mikrop bebeğinize güç verecek

Bağışıklık sistemini bir terazinin iki kolu olarak değerlendirebiliriz. Bağışıklık sistemi mikroplarla ne kadar çok temas ederse; alerjiden o kadar çok uzaklaşıyor. Tam tersi mikropla mücadele ne kadar kısıtlanırsa; bağışıklık sistemi de alerji yönüne kayıyor. Günümüzde aileler, bir yandan çocuklarını hastalıklardan korumaya çalışırken diğer bir yandan alerjik reaksiyona yatkın hale getiriyor.

Özellikle ailesinde alerjik hastalık bulunan anne adaylarını uyarmak istiyorum;  tıbbi bir zorunluluk olmadıkça, sezeryan doğumun tercih edilmemesi, hayvan ve toprak temasından kaçınılmaması çok önemlidir.

 

 

Etiketler

Alerjiler anne karnında fark edilir miGebelikte bebeğin alerjisiNormal doğum alerjiyi önlüyor muSezerayn ile doğum ve alerjiAnne adaylarına alerji uyarılarıHamilelikte alerjiye dikkatGebelik dönemi ve alerji

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Yonca Tabak

Prof. Dr. Yonca Tabak

Prof. Dr Yonca Tabak, 1984 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden, 1990 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1996 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 1998 yılında Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı, 2002 yılında doçent, 2008 yılında profesör oldu. 2008-2010 yılları arasında Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Profesörlük ve Anabilimdalı Başkanlığı yaptı. Bilimsel çalışmaları ile eş zamanlı, 2000-2020 yılları arasında özel kliniğinde çocuk alerji hastalarını tedavi eden Prof. Dr. Yonca Tabak, sosyal sorumluluk çalışmalarına kişisel web sitesi üzerinden başladı, Hürriyet Aile’de köşe yazarlığı ve kitap yazarlığı ile devam etti. 2014 yılında ilk kez kaleme aldığı Çocuklar ve Alerji kitabı, tıptaki gelişmeler ışığında 2018 ve 2023 yıllarında iki kez güncellendi, genişletildi. Akademik çalışmalarını 2024 yılından bu yana Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak devam ettiren Prof. Dr. Yonca Tabak, çocuk alerji hastalarını İstanbul Grup Florence Nightingale Hastaneleri'nde kabul etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.