Çocuklarda hırıltı-hışıltı,wheezing

Uzm. Dr. Faruk DEMİR
Uzm. Dr. Faruk DEMİR
28 Haziran 2019160 görüntülenme
Randevu Al
Çocuklarda hırıltı-hışıltı,wheezing

Çocuklardaki önemli problemlerden biride akciğerlerde duyulan hırıltıdır. Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak da ifade edilir. Hırıltı akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı bronşiolittir.

Hırıltı

Akciğerde bulunan hava keselerinin girişinin daralması sonrası gelişir ve hava keselererindeki hava çıkmakta zorlanır. Sonuç olarak ıslık sesi gibi bir ses duyulur. Bu sese hırıltı (hışıltı) denir. Hırlayan çocuklara da hırıltılı çocuk denir.

Hırıltı birçok hastalıkta görülebilen bir durumdur. Solunum yolu enfeksiyonları özellikle küçük bebeklerde bronşları etkiler ve daralma yapabilir. Bunun sonucu da akciğerlerde ıslık çalma gibi bir ses duyulabilir. Bronşiolit gibi bir akciğer enfeksiyonu sonucu olabildiği gibi reflü, doğuştan gelen soluk borusu bozuklukları, bağışıklık sistemi hastalıklar, soluk borusuna kaçmış yabancı cisimler gibi birçok nedene bağlı hırıltı olabilmektedir.

Hırıltı Çocuk nedir?

1 aydan daha uzun süren veya, üç veya üçten fazla hırıltı olan çocuklara hırıltılı çocuk denir.

Bebeklerdeki Hırıltı Tipleri

Geçici erken hırıltılı bebekler

Alerjik olmayan çocuklarda hırıltı

Alerjik olan çocuklarda hırıltı

Hırıltısı olan bebeklerin Çocuk Alerji ve İmmünoloji hastalıkları konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir.

Etiketler

HırıltıHırıltılı öksürükHırıltılı nefesHırıtı nefesHırıltılı sesHırıltı sesi geliyorHırıltılı nefes alma ve uykudan aglayarak kalkmanın sebebleriHırıltının sebepleri ve medikal tedaviHırıltılı balgam sorunuHırıltı öksürük belirtileri nedeniHırıltılı nefes alma nedenleri nelerdirHırıldamaHırıltı sesi gelmesiHırıltı sesHırılıtıHırıltılı solunum medikal tedavisiHırıltılı öksürük medikal tedaviHırıltılı öksürük geniz dolusu balgamHırıltı nedir

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Faruk DEMİR

Uzm. Dr. Faruk DEMİR

Uzm. Dr. Faruk Demir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı   tamamlayarak Uzman doktor  unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır