Deneyimsel oyun terapisi nedir?

Oyun terapisi yoluyla çocuklar başkalarıyla iletişim kurmayı, duygularını ifade etmeyi, davranışlarını değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla ilişki kurmanın çeşitli yollarını öğrenirler. Oyun, sorunlarından güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimlerine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesine olanak tanır.

Deneyimsel oyun terapisi nedir?

Oyun terapisi yoluyla çocuklar başkalarıyla iletişim kurmayı, duygularını ifade etmeyi, davranışlarını değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla ilişki kurmanın çeşitli yollarını öğrenirler. Oyun, çocuklar ile sorunları arasında güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimlerine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesine olanak tanır. 

Deneyimsel Oyun Terapisi çocuğun sağlık arayışına güçlü bir inancı olan bir oyun terapisi modelidir. Yaşamındaki ikilemlere ilişkin kendi algılarını yalnızca çocuk bilir. Bu nedenle Deneyimsel Oyun Terapisinde çocuğun oyunun yönetmeni olmasına izin verilir. Bu süreçte, oyuncaklardan ve kendi yaratıcılıklarından yararlanarak deneyimlerini, mücadelelerine yaklaşmalarını sağlayacak bir ortamda yeniden yaratarak böylece gerçek olay veya ortamda kaybedilen gücü yeniden kazanabilirler. Terapist, çocuğun talep ettiği rolü üstlenerek çocuğun arayışına ortak olur. Çocuk ve terapist, deneyimin gerilimini atmak ve çocuğun ilerlemesini sağlamak için vücut hareketlerini kullanır.

 

Kaynakça:

-Center for Experiential Play Therapy

-Association for Play Therapy

 

Bu makale 16 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İpek Durukal Bayram

Aldığı Eğitimler -Deneyimsel Oyun Terapisi 2. Düzey- Nilüfer Devecigil ve Byron Norton- Psikoloji İstanbul -Deneyimsel Oyun Terapisi 1. Düzey- Nilüfer Devecigil ve Byron Norton- Psikoloji İstanbul -Stratejik Aile Terapisi- Davranış Bilimleri Enstitüsü -Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)-TÜRBAD -Nöropedagoji-HALDEM Psikoloji Enstitüsü -Çocuk Merkezli Oyun Terapisi-Gena Eğitim Danışmanlık -Terapötik Kartlar Eğitimi-Durmuş ÜMMET -MOXO Dikkat Testi Uygulayıcı Eğitimi  -Sanat Terapisi Atölyesi-Volkan DEMİR   Psikolojik Danışman İpek DURUKAL BAYRAM, lisans eğitimini 2013-2017 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nde tamamlamıştır. Çocuk, ergen, yetişkin ve aileler ile olan çalışmalarını Deneyimsel Oyun Terapisi, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), Nöropedagoji, Stratejik Aile Terapisi gibi ekoll ...

Etiketler
Çocuklarda oyun terapisi
Psk. Dan. İpek Durukal Bayram
Psk. Dan. İpek Durukal Bayram
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube