Çocukların çirkin ifadeler kullanması

Okul öncesi dönemde çocuklarda görülen argo-küfür gibi çirkin ifade kullanımı ve ebeveynler için çözüm önerileri

Çocukların çirkin ifadeler kullanması

 

Çocukların çoğu 4 yaş civarında saldırgan ifadelerle konuşmaya başlar. Evde veya dışarıda birilerinin küfürlü konuşmalarını duyup bunların başkalarının yoğun tepkisini çeken olağanüstü etkili sözcükler olduğunu keşfederler. Böylece çocuklar kendilerini anında güçlü hisseder ve bu kelimeleri tekrar tekrar kullanmak isterler.

 

Küfürlü sözler genellikle dışkılama eylemi, cinsel aktivite ya da vücutla alakalı olduğu için çocukların ilgisini çeker. 

 

Küfürlü konuştuğunda çocuğunuzu sözlü olarak düzeltmeniz işe yaramayabilir. Çocuğunuz tepkinizden kaçınmak için siz yanında yokken küfürlü konuşmaya devam edebilir. Bunun yerine eğlenceli bir biçimde yaklaşmak ise işe yarayabilir. Kahkahalar çocuğunuzun küfret etme ihtiyacının altında yatan başlıca iki duygudan kurtulmasına yardımcı olur; utanç ve güçsüzlük.

 

Gücün çocukta olduğu oyunlar (örneğin; yetişkinin küfür ettiği için çocuğu yerine oyuncak ayıyı azarlaması ya da çocuğu çirkin sözler söylediğinde yetişkinin vurulmuş numarası yapıp yere düşmesi gibi) ve saçma oyunlar ( örneğin; pis çorap/kulpu kırık bardak gibi anlamsız ve komik küfürler uydurmak ya da saldırganca davranışları abartıp bağırarak ve gülerek tekrar etmek gibi) işinizi kolaylaştırabilir. Eğlence ve kahkaha çocuğunuzun kendisini güçsüz hissedip küfrü tercih etmesini engelleyeceği gibi bu kelimelerle bağlantılı olan gerginlik ve utanç duygularından da kurtulmasını sağlayacaktır. 

 

Çocuklarda küfürlü, saldırganca veya çirkin konuşmalara bir de böyle karşılık vermeyi deneyin🤩

Bu makale 14 Eylül 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Elif Büşra Ateş

Psk. Dan. Elif Büşra Ateş, Mevlana Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden 2016 yılında mezun oldu. Nevşehir’deki bir Özel okulda 3 yıl İlkokul-Ortaokul kademelerinde rehber öğretmenlik yaptıktan sonra kariyerine yaklaşık 5 yıldır kendi ofisinde devam ediyor. Aynı zamanda da Nevşehir’deki bir Üniversiteye hazırlık kursunda yarı zamanlı çalışarak sınava hazırlanan öğrencilere akademik ve psikolojik destek sunuyor. Çocuk ve ergenlerle çalışırken Psiko-pedagojik resim analizi, Çocuk testleri, Masal terapi, Sanat terapi gibi yöntemleri; Yetişkinlerle ise Bilişsel Davranışçı terapi, Sistemik Aile terapisi, Kısa Süreli Çözüm odaklı terapinin yöntemlerini ve sıklıkla Mindfulness temelli stres yönetimi, Nefes egzersizi ve Meditasyon gibi teknikleri kullanıyor.  Burada sağladığı hizmetler:  Bireysel/Yetişkin Psikoterapiler ...

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Psk. Dan. Elif Büşra Ateş
Psk. Dan. Elif Büşra Ateş
Nevşehir - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube