Değersizlik duygusu

Değersizlik duygusu

İnsanları eleştirenler, küçümseyenler kibirli davrananların ortak yönleri, kendinden kaçmalarıdır.
Değersizlik duygusu yaşayan kişi, çoğu zaman davranışlarının altında bunun yattığını bilmez. Mesela kendisini olduğu gibi kabul eden ve sevgiyle yaklaşan insanları küçümser. Çünkü ona göre onu seven de kabul eden de onun gibi biri, yani değersiz sıradan biridir. Çünkü “değersiz birini ancak değersiz biri kabul eder” temel düşüncesi vardır.
... 
Genelde sürekli birilerinin onayını alma, kendini birilerine kanıtlama çabası içindedir. İstediği onayı ve kabulü aldığında ise ışık hızıyla ona olan yoğunluğu azalır. Genelde “elde ettikten sonra uzaklaştı” dediğimiz tiplerdir bunlar. Aslında sizi elde falan etmemiş sadece değer verip kabul etmişsinizdir.
... 
Değersizlik duygusu içinde olan biri,kendisi gibi algıladığı insanları ,küçümser. Yani başkasını küçümseyen aslında kendini küçük görendir. Onlara da Ters davranır. Uzantısı gibi algıladığı: akraba, hemşehri, meslektaşı ve geçmişini yansıtan kişileri önemsemez, istemediği çağrışımları yaşattıkları için onlardan kaçar ya da gereksiz yere iletişimi koparır.
...
İlişkilerinde koca bir duvar vardır. Her zaman en küçük kırılma anında o duvar örülür ve yıkılmaz.
Veya ilişkilerini düzenlerken  zengin ise, daha düşük gelir düzeyine sahip kişilerle arkadaşlık yapmak,güzelse kendisi kadar güzelin olmadığı ortamları/ilişkileri seçmek veya kariyer örneği gibi ilişkiler kurar.
...
Benliğini, geçmişini, cinsiyetini ailesini reddeden veya onunla barışık olmayan kişinin sürekli bundan kaçmak için maskeler yarattığı, maskelerin de zamanla içsel bir çatışmaya neden olduğu görülür.

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü

Uzman Psikolojik Danışman /  Hakan Sürücü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 4 yıl olan lisans eğitimini, bir dönem erken bitirerek 3.5 yılda başarıyla tamamladı. Lisans eğitimi sonrasında Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Yüksek Lisansını Sakarya Üniversitesinde tamamlayıp uzmanlığını aldı.  Uzman Psikolojik Danışman Hakan Sürücü  -ÇEPE dahilinde Aya Psikoakademi'de Dr. Obengül Ejder tarafından verilen içerisinde Freud , Piaget, Kohlberg, Bowbly, Erıcson, Masten gibi Gelişim Psikolojisi kuramcıları olmak üzere Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Heinz Kohut, J. Masterson, Albert Ellis, Aaron Beck , Virgia Satir , Salvador Minuchin, olmak üzere birçok kuramcının psikoterapotik yaklaşımlarının anlatıldığı psikoloji alanında önemli isimlerin ekol ve kuramlarının, teori, formülasyon ve süpervizyon aşamalar ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube