Defeko mr nedir?

Burtom Sağlık Grubu Radyoloji Uzmanı Uzm.Dr.Oğuzhan Güven Gümüştaş Defeko mr hakkında önemli bilgiler verdi

Defeko mr nedir?

Defeko MR son yıllarda çok büyük gelişmeler kaydeden, büyük tuvalet yaparken elde ettiğimiz MR incelemesidir.

Bildiğiniz gibi kabızlık toplumumuzun en önemli problemlerinden biridir. Birçok sebebe bağlı kabızlık yaşanabilmektedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarımıza, psikolojik nedenlere bağlı kabızlık olabilir. Bunun dışında pelvik taban kaslarındaki çalışma problemleri, anüs problemleri ve tıkanma nedenleri özellikle rektum distal kesimindeki anal tümöral lezyonlar kabızlığa neden olabilir.

Defeko MR incelemesi bu konuda bize ayrıntılı bilgi veren, bu bölgedeki anatomi ve fonksiyonu değerlendiren bir incelemedir.

Defeko MR incelemesi hazırlıklarında, hasta 12 saat aç kalır, incelemeden yarım saat önce makat bölgesinden lavman uygulaması yaptırarak makatını temizler ve sonrasında ultrasonografi jeli verilerek MR içerisinde büyük tuvalet yaparken MR tetkiki elde edilir. Bu vesile ile bu bölgedeki kas planlarının değerlendirilmesi olası bir spazmatik kas veya gevşek kas planları, tümöral lezyonlar, polipler, anal yırtıklar, anal bölgedeki fistüller ayrıntılı olarak değerlendirilmiş olur.

Çok kıymetli ve günümüzde radyasyon içermeyen çok önemli bir tetkiktir.

 

Bu makale 28 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Oğuzhan Güven Gümüştaş

Uzm.Dr Oğuzhan Güven Gümüştaş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Radyoloji Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Burtom Esentepe Radyoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
defeko mr
Uzm. Dr. Oğuzhan Güven Gümüştaş
Uzm. Dr. Oğuzhan Güven Gümüştaş
Bursa - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube