KANSER NEDİR?


Kanser Teşhisinden Tedavisine Girişimsel Radyoloji
Kanser şüphesi ortaya çıktığı zaman tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle yapılması gereken hastalıklı dokudan parça alınarak teşhis konmasıdır. Bu işlem biyopsi olarak tanımlanır. Teşhis konduktan sonra tedavi planlanır. Tedavi eğer kemoterapi ise kemoterapinin güvenle verilebilmesi için port yerleştirilmesi gerekir. Port girişimsel radyoloji ünitelerinde ultrasonografi ve anjiografi eşliğinde yapılır.
Kanser Tedavisi
Erken yakalanan kanserlerde küratif dediğimiz kanserden tamamen kurtulmanın yöntemi ameliyattır. Ne yazık ki çoğu hasta bu aşamayı geçmiş olarak yakalanır. Cerrahi şansı olmayan hastalarda kemoterapi, radyoterapi ve girişimsel radyoloji tedavileri uygulanır.
Girişimsel Radyolojide Uygulanan Kanser Tedavi Yöntemleri
1. Direkt Kanser Tedavi Yöntemleri - Ablasyon - Kemoembolizasyon - Radyoembolizasyon - Embolizasyon
2. Kanserin Yol Açtığı Hastalık Durumlarını Giderme Yöntemleri - Safra yolları drenajı - İdrar yolları drenajı - Kist- koleksiyon drenajı - Ağrı palyasyonu yöntemleri uygulanır.
Kanserin aşamasına göre bu tedavi yöntemleri küratif ya da palyatif olabilir. Palyasyon tümörün büyümesini, tekrarlamasını ve yol açtığı diğer hastalıkları gidererek yaşam süresini uzatmayı ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
Kanser teşhisinden tedavisine kadar girişimsel radyoloji önemli bir rol oynar. Günümüzde girişimsel onkoloji adı altında girişimsel işlerimlerin kanser hastalarında uygulanımı çok yaygın bir konum kazanmıştır. Girişimsel radyoloji bu yönden onkoloji ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.