Doktorsitesi.com

Çocukluk çağında karın ağrıları

Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
21 Eylül 2020159 görüntülenme
Randevu Al
Çocukluk çağında karın ağrıları

???Çocukluk çağında karın ağrıları ; Karın ağrısı çocukluk çağında sık olarak karşılaşılan bir durumdur .
?Ani gelişen ( akut)  karın ağrıları  acil tanı konulmasını gerektirir. Çünkü cerrahi bir sorunda olabilir.
?Uzun süreli (kronik ) karın ağrısı; 3 aydan uzun süren ve çocuklarda hastaneye baş vuruşların önemli sebeplerinden birisidir. Tekrarlayan enfeksiyöz, inflamatuvar, metabolik ve organlarla ilgili olabilir .
? fonksiyonel karın ağrısı; yapılan muayene, tetkikler ile altta bir hastalık bulunamıyor ve dispepsi, kabızlık migren gibi diğer fonksiyonel Hastalıkları tanıda düşündürecek bulgular yok ise, en az iki haftada bir tekrarlayan ve 2 aydan uzun süren ağrılardır.
???Karın ağrısında uyarıcı bulgular
✌️beş yaş altı çocuk
✌️ishal, kabızlık, gece dışkılaması
?gece uykudan uyandıran ağrı
?makat  bölgesinde fissür, fistül, cilt katlantısı olması
-?büyüme geriliği , ağırlık kaybı, ateş , eklem ağrısı, döküntü
-?Tekrarlayan kusma, safralı kusma
?Ağız ve makattan kan gelmesi
-?Bağırsak seslerinde azalma veya artış olması
-?Karın sertliği, ?hassasiyeti, ?karın gerginliği
-✌️Karında ele gelen organ, kitle , ?karında sıvı toplanması ( asit)
-?İdrar yolları ilgili şikayetler
-???Ailede karın ağrısı öyküsünün olması organik bir rahatsızlığa işaret eder.         
Karın ağrısı olan hastalarımıza tetkik olarak  hasta değerlendirildikten sonra durumuna göre kan ( hemogram, crp sedimantasyon, fibrinojen , biyokimya amilaz ve lipaz ) gerekli idrar Ve dışkı tetkikleri  , akciğer  grafisi, ayakta direk karın grafisi, tüm karın ultrasonografisi, gerekli diğer görüntüleme yöntemleri , gebelik testi( ?ergen kız çocukta düşünülmelidir )  , ?Gastroskopi ? Kolonoskopi , gerekirse ?enzim ve genetik tetikler yapılmalıdır.   
✌✌✌
çölyak hastalığı, ✌️, ? Laktoz intoleransı,  dispeptik yakınmalar , Gastroözefageal reflü hastalığı, gastrit  ?,  mide ve on iki parmak ülserI ,? helikobakter pylori , ?crohn hastalığı,  ülseratif kolit,,  ? ?safra kesesinde taş, safra yolu hastalıkları?ailevi Akdeniz ateşi ( FMF ) ,  Pankreatit,  Kabızlık , ?,

dalak büyüklüğüne neden olabilen hastalıklar ???, damarsal hastalıklar (  vaskülitler ) Hsp, PAN .
psikojenik karın ağrısı , porfiri ?
akur gastroenteritler , ??, bağırsak parazitleri ,   Anal  bölgede, fissür fistül, apseker  ?,  karın ağrısı ile seyreden migren , böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Ayırıcı tanıda düşünülmelidir .

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Fatih Ünal

Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerinde çalıştı. 2010 yılında Bursa Çölyakla Yaşam Derneği kurucu üyeleri arasında yer aldı, derneğin İlk dönem başkanlığını yaptı. 3 Ekim 2013 yılında Çocuk Gastroenteroloji Doçenti oldu. 2011 yılından beri kendi muayenehanesinde çalışmakta.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.