Çocukların zihin ve beden gelişimi için yemesi öncelikli besinler nelerdir?

Çocukların zihin ve beden gelişimi için yemesi öncelikli besinler nelerdir?

Birinci sırada balığı saymak gerekir diye düşünüyorum.Omega 3 ten zengin balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA yağ asidi kaynağıdır ve balık fosfor ve kalsiyumdan da zengindir. Beslenme düzenlerinde bu yağ asitleri bol bulunan kişilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.
Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri omega-3, omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynarlar. İçerdiği özel proteinler sebebiyle,yumurta haftada en az üç gün tüketilmelidir,iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulunan kolin de bellek gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

Beynin sürekli glukoza gereksinimi vardır. Rafine olmayan ,işlenmemiş tahıllardaki lifler vücutta glukozun salınımını düzenler ve sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Yulaf zengin bir enerji kaynağı olmasının ve bol lif içermesinin yanında sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gereken E ve B vitamini, potasyum ve çinkodan yana zengindir.

Çilek, frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen gibi koyu renkli meyveler,yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti ve genel sağlık için gerekli A ve C vitaminnden zengindirler. Süt ürünleri, güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitamini ile kalsiyum içermelerinin yanı sıra enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur. 

Ette bulunan demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir.Sağlıklı olan her besinden az azda olsa almaktır,çocuklar büyüme döneminde özellikle hayvansal proteinleri tüketmeleri konusunda desteklenmelidir.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİZ

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzm. Dr. Orhan Sevinç Cura ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

2012 yılı itibariyle Orhan Cura Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Vitamin
Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube