Özel aşılardan biri, meningokoksik menenjit aşısı

Özel aşılardan biri, meningokoksik menenjit aşısı

Meningo aşısı; Çocuklarımız daha önce MENENJİT SEBEBİ olan, bazı mikroplara karşı aşılanmışlardı. Karma aşı ile (H.Influenza) ve prevenar aşı ile pnömokokların sebep olduğu menenjit hastalığından korunmak için aşılanmışlardı.

Meningokok aşısı da N.Meningitidis adı verilen bir bakteriye yönelik geliştirilmiş bir aşıdır. Meningokok aşısı aslında yeni bir aşı değildir. 2006 yılından beri bebeklere ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan bir aşıdır. Yani ülkemize geleli 4 yıl olan ülkemiz için yeni bir aşıdır yoksa dünyada 10 yıldır uygulanmaktadır.Sağlık ocaklarında uygulanmayan,ücretli bir aşı olup koruyuculuğu çok yüksektir. Özellikle kıştan bahara geçilen mevsimi seven menengokok mikrobunun yarattığı menenjit çok ağır ve ölümcül olabilmektedir.

Konjügasyon teknolojisiyle hazırlanan bu aşı, en sık görülen A,C,Y ve W 135 olmak üzere dört çeşit Meningokoka karşı koruma sağlamaktadır.

AŞI nın ülkemizde iki ayrı markası vardır ve bu iki aşının uygulanma yaş ve şekli farklıdır;

Aşı uygulama programı Menactra aşısı için 9. ay – 23 ay arasında en az 3 ay ara ile 2 doz, 2 – 11 yaş arasında tek doz şeklindedir. Diğer marka Nimenrix aşısı ise 1 yaşın üzerinde tek doz şeklinde yapılmaktadır ve 103 yaşındaki insanlara dahil yapılabilir

Aşının en sık görülen yan etkileri, aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişme, ateş, ağlama ve huzursuzluk şeklindedir

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzm. Dr. Orhan Sevinç Cura ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

2012 yılı itibariyle Orhan Cura Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Ateşsiz sinüzit
Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube