Çocuklarımızın gelişimini değerlendirirken göz ardı ettiğimiz en önemli parametrelerden biri de ...

Çocuklarımızın gelişimini değerlendirirken göz ardı ettiğimiz en önemli parametrelerden biri de ...

Çocuklarımızın gelişimini değerlendirirken göz ardı ettiğimiz en önemli parametrelerden biri çocuğumuzun bireyselleşme (özerklik) yönüdür. Özerkliği kısaca; çocuğun yaşıtları gibi bireysel hareket edebilmesi ve ailesinden ayrı kalabilme becerisi olarak tanımlayabiliriz. Kontrol mekanizmalarını fazlaca kullanan aileler (ödül,ceza,ayıplama vb.) ya da fazlaca kuralsız, kontrolsüz, duygusal ihtiyaçlarına cevap vermeyen ailelerde çocuklar, aileden bağımsız bir kimlik geliştiremezler.

Çocukların yerine getirmesi gereken (yaşıyla uyumlu) sorumlulukları (kendi kendine yemek yeme, uyuma, üzerini giyinme, kendisini ifade etme, hakkını savunma vb.) ailelerin ‘yapıvermesi-edivermesi’ bu yönlerinin gelişimini engelleyen en önemli faktördür. Böylece aileler çocukları bağımsızlaştırmaktan çok bağımlı hale getirirler. 

Böyle ailelerde yetişen çocuklar ilerleyen yıllarda karşımıza, günlük sorumluluklarını idare etmeyi başaramadıklarını hisseden, sürekli yardım istemek durumunda kalan, yanında her zaman bir ebeveyn figürü arayan, başarılı bir şekilde kendilerini ortaya koyamayan bireyler olarak gelirler. Ya da insanlarla yakın ilişki kurmakta kaygılanan, güçlük yaşayan bireyler olabilirler. Zorluklarla dolu dünyada, doğuştan bağımlı olarak dünyaya gelen çocuklarımızı sağlıklı bir şekilde bağımsızlaştırmak en önemli sorumluluklarımızdandır. 

Çocuklarımızın kendisini güvende hissedeceği sınırlar içerisinde, duygusal ihtiyaçları karşılanmaları, seçimler yapmalarına fırsat verilmelidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sultan Gök

Psk. Sultan Gök, 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Çalışma hayatına özel bir kolejde rehberlik hizmeti ve anaokulundaki çocuklarla ve ailelerine danışmanlık yaparak başlamıştır. Sonrasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniğinde klinik psikolog olarak 2 yıl hem yetişkin hem çocuklarla çalışmıştır. Aynı zamanda Aile danışmanlığı ve Bilişsel psikoterapi eğitimlerini almıştır.

Hastahanede ayrılıp Antalya'da özel bir kreşin sorumlu müdürü ve psikoloğu olarak 1 yıl çalıştıktan sonra bütün deneyimlerini danışanlarıyla paylaşmak üzere Psk. Sultan Gök muayenehanesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Etiketler
Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli
Psk. Sultan Gök
Psk. Sultan Gök
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube