Çocuklarımıza sınır koymak neden önemlidir?

Ebeveyn olarak en çok zorlanılan konulardan biri olan sınır konusuna kısaca bir değineyim istedim. Zira danışanlarımın en çok zorlandıkları konu diyebilirim. Şöyle düşününün; bir arkadaşınız sizi evine davet ediyor.

Çocuklarımıza sınır koymak neden önemlidir?

Ebeveyn olarak en çok zorlanılan konulardan biri olan sınır konusuna kısaca bir değineyim istedim. Zira danışanlarımın en çok zorlandıkları konu diyebilirim. Şöyle düşününün; bir arkadaşınız sizi evine davet ediyor. Lakin yaptığı yol tarifini bir türlü anlayamıyorsunuz ve diyorsunuz ki " yahu işaret, levha yok mu? Nereden döneceğim? Yakınında bilindik bir yer var mı?" gibi soruyorsunuz. Kafa karıştırıcı ve yorucu değil mi?

Çocuklarımızın da bir davranışı yapmaması gerektiği hal ve durumları, sınırlarını bilebilmesi için bizim tarafımızdan sunulacak uyarı ve işaretlere ihtiyaçları vardır.

Koyduğumuz sınır ile çocuğumuza kendini riske sokacak durumları, güvenli olan koşulları ve yaptığı davranış ile birlikte sonuçlarıyla yüzleşme olanağı tanımış oluruz.

Çocuğumuza sınır koyduğumuzda;

*Yapacağı seçimin bir sonucu olacağını,

*Özdenetim geliştirmesine fırsat,

*Her an her şeye ulaşamayacağını,

*Toplumsal kurallara uyma ve sosyal beceri geliştirmesine olanak,

*Problem çözme ve başa çıkma becerilerini destekleyerek hem aile içinde hem de akran iletişiminde daha sağlıklı ilişkiler yürütmesine yardımcı olmuş oluruz.

Sınırlar güvende hissettirir...

Bu makale 28 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özlem Kalafat

1979 yılında İstanbul / Bakırköy de doğmuştur. İlkokulu ve ortaokulu mahalle okullarında tamamlamıştır. Lise eğitimini Kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde derece ile bitirmiştir. Lisans eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde tamamlayarak 25 yıl eğitimci, kurum yöneticiliği ve eğitim koordinatörü olarak çalışmıştır. 25 yıl aile ve çocuklarla çalıştıktan sonra aile ve çocukların psikolojik anlamda desteklenmesinin önemine binaen yüksek lisansını İstanbul Topkapı Üniversitesinde “okul öncesi çağı çocuklarında ebeveyn ile birlikte masal okuma etkinliğinin dil becerisi üzerindeki etkileri” alanında onur derecesi ile tamamlamıştır. Eğitmenlik, Aile Danışmanlığı ve Oyun Terapistliği yapan Özlem Kalafat Evli, bir erkek ve bir kız çocuk annesidir. Aldığı eğitimler şu şekildedir; İ.Ü İ.T.F (Hamilelik,doğu ...

Psk. Özlem Kalafat
Psk. Özlem Kalafat
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube