Çocuklarda vajinal akıntı neden olur

Çocuklarda vajinal akıntı neden olur

Özellikle bebeklerde kanlı vajinal akıntı olabilir. Bu durum sıklıkla anneden bebeklere geçen hormonların çekilmesi esnasında küçük bir kanama şeklinde olur.

Çocuklarda genital bölge hijyeninin iyi olmaması ve tuvalet temizliğinin iyi yapılmaması nedeni ile genital bölgede kronik enfeksiyon (vulvovajinit) oluşabilir. Bu durumda da vajinal akıntı olur.

Küçük kız çocukları burun, kulak ve vajina gibi doğal boşlukların içine yabancı cisimleri sokabilmektedir. Bu nedenle, sürekli tekrarlayan vajinal akıntısı olan çocuklarda vajen içine yabancı cisim kaçması önemli ve ciddi bir vajinal akıntı nedenidir.

Çocuklarda vajinal akıntı ve yabancı cisim tanısı nasıl konur?

Uzun süre devam eden ve tekrarlayan kronik vajinal akıntı durumlarında mutlaka vajen içinde bir yabancı cisim olabileceği akla getirilmelidir. Şüpheli çocuklara genitoskopi adı verilen kapalı bir ameliyatla yani optik kamera cihazları ile vajina içine bakmak gerekir. Böylece vajen içine bakılarak akıntı nedeni saptanabilir.

Çocuklarda vajinal akıntı nasıl tedavi edilmelidir?

Aşırı olmayan normal genital hijyen ile vajinal akıntılar azaltılabilir. Kapalı ameliyat esnasında yabancı cisim görülür ise kızlık zarına zarar vermeden ince özel aletler ile yabancı cisim çıkarılır.

Bu makale 4 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdurrahman Önen

Prof. Dr. Abdurrahman ÖNEN, 1985 yılında Üniversite Yerleştirme Sınavında Türkiye 78.incisi olarak Tıp Fakültesini kazanmış, 1991 yılında Istanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisas eğitimini 1997 yılında tamamlamış Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalında Çocuk Ürolojisi yandal eğitimini almış olan Prof. Dr. Abdurrahman ÖNEN, 1999-2000 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde (Ohio State University Children’s Hospital Pediatric Urology, Columbus, OH) Çocuk Ürolojisi yandal eğitimini de tamamlamıştır. Amerika (Pittsburgh, PA), Kanada, İngilltere, Hollanda, Almanya ve Pakistan gibi ülkelerde toplam 9 farklı yurtdışı merkezinde uzun süreli çocuk ürolojisi eğiti ...

Etiketler
a
Prof. Dr. Abdurrahman Önen
Prof. Dr. Abdurrahman Önen
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube