Doktorsitesi.com

Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl ve ne zaman olmalıdır?

Prof. Dr. İpek Özunan
Prof. Dr. İpek Özunan
16 Mayıs 20221199 görüntülenme
Randevu Al
Tuvalet eğitimi çocuğun bedensel ve kişilik gelişiminin önemli basamaklarından biridir. Genellikle 18-24 aylık çocuklarda bu eğitime başlanabilirse de daha erken veya geç örnekler de mevcuttur. Her çocuk özeldir ve kendine has gelişim basamaklarına sahiptir.
Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl ve ne zaman olmalıdır?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Gelişim Süreci

Tuvalet eğitimi, çocuğun bedensel ve kişilik gelişiminin en kritik basamaklarından biridir. Genellikle 18-24 aylık dönemde bu eğitime başlanması uygun görülse de her çocuğun gelişim hızının kendine has olduğu ve daha erken veya geç örneklerin yaşanabileceği unutulmamalıdır. Yanlış zamanlama ve hatalı uygulamalar, hem aile hem de çocuk üzerinde ciddi bir stres kaynağı oluşturabilir.

Erken dönemde tuvalet eğitimi için ısrarcı davranılması, çocuklarda ilerleyen süreçlerde idrar kaçırma ve disfonksiyonel işeme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu süreçte ailelerin, mental açıdan sağlıklı her çocuğun bu beceriyi eninde sonunda kazanacağı konusunda bilinçli ve rahat olması büyük önem taşır.

Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren Belirtiler

Tuvalet eğitiminde takvim yaşından ziyade, çocuğun biyolojik ve psikolojik olarak hazır olduğunu gösteren bulgular takip edilmelidir. Aşağıdaki belirtiler, eğitime başlamak için doğru zamanın geldiğini işaret eder:

  • Çocuğun altını kirlettiğinde (çiş veya kaka yaptığında) rahatsızlık duyması ve bunu ifade etmesi,
  • Gün içerisinde en az 2-3 saat boyunca kuru kalabilmesi,
  • Tuvalet kullanımına karşı merak ve ilgi göstermesi.

Tuvalet Eğitimine Başlarken İzlenmesi Gereken Adımlar

Eğitim sürecinin ilk adımı, çocuğun fiziksel yapısına uygun bir lazımlık temin etmektir. Çocuk, başlangıçta elbiseleriyle lazımlığa oturarak bu nesneyi tanımalıdır. Eğer çocuk doğrudan tuvaleti kullanmak isterse, kendini güvende hissetmesi için mutlaka ayaklarının altına destek konulmalıdır.

Zamanlama konusunda çocuğun kendi biyoritmi ve gastrokolik refleks uyarımı dikkate alınmalıdır. Özellikle yemeklerden sonraki ilk 20-30 dakika, kaka yapma eğiliminin en yüksek olduğu zamandır. Bu süreçte asla zorlama yapılmamalı; çocuğun yanında onu oyalayacak objeler bulundurulmalı ve oyun oynamasına izin verilmelidir.

Eğitim süresince sadece tuvalet ihtiyacı değil, aynı zamanda aşağıdaki temel hijyen kuralları da öğretilmelidir:

  1. El hijyeni ve doğru yıkama alışkanlığı,
  2. Tuvalet kağıdı kullanımı,
  3. Sifonun çekilmesi.

Süreçte Dikkat Edilmesi Gereken Hassas Noktalar

Tuvalet eğitimi süreci, çocuğun adaptasyon hızına bağlı olarak 6 aya kadar uzayabilir. Bu süre zarfında çocuk korku belirtisi gösteriyor veya eğitimi reddediyorsa, ısrarcı olunmamalı ve bir süre sonra tekrar denenmelidir. Kazalar yaşandığında çocuğa kızılmamalı, aksine sergilediği her uygun davranış takdir edilerek motivasyonu artırılmalıdır.

Gelişim Basamakları ve Kontrol Sıralaması

Çocuklarda tuvalet kontrolü belirli bir hiyerarşi ile kazanılır. Bu olgunlaşma basamakları şu sırayı takip eder:

SıralamaKontrol Türü
1. BasamakGece Kaka Kontrolü
2. BasamakGündüz Kaka Kontrolü
3. BasamakGündüz Çiş Kontrolü
4. BasamakGece Çiş Kontrolü

Gece Tuvalet Eğitimi ve Uygulama Stratejileri

Gece çiş tutma süreci, gündüz kontrolüne göre daha uzun sürebilir. Bu aşamada çocuğun altının bezlenmesi, olgunlaşma sürecini olumsuz etkileyeceği için kesinlikle önerilmemektedir. Gece kontrolünü kolaylaştırmak için şu stratejiler uygulanmalıdır:

  • Çocuğun düzenli ve erken bir uyku saati olmalıdır.
  • Yatmadan hemen önce mutlaka tuvalete gidilmelidir.
  • Sıvı tüketimi ve beslenme, yatmadan en az iki saat önce kesilmelidir.
  • Asitli ve kafeinli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Çocuğun gece uyandığında korkmadan tuvalete ulaşabilmesi için koridorda hafif bir ışık bırakılmalı veya odasında lazımlık bulundurulmalıdır.

Gece uykusundan sonraki ilk 1-1.5 saat içinde çocuk uyandırılıp tuvalete götürülebilir. Ancak saat başı uyandırmak, hem ailenin hem de çocuğun uyku kalitesini bozarak ertesi günkü okul veya iş başarısını düşürebilir. Olası kazalara karşı alıştırma külotları ve su geçirmez yatak örtüleri kullanılması pratik bir çözümdür.

Psikolojik Yaklaşım ve Tıbbi Destek

Eğitim sürecinde sabırsızlık, kıyaslama, cezalandırma veya sitem dolu yaklaşımlar çocuğun özgüvenini zedeler. Başarıların övülmesi ise süreci hızlandırır. Önemli bir tıbbi detay olarak; beş yaşından sonra devam eden gece idrar kaçırma durumu (enürezis), çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebileceği için "zamanla geçer" denilmemeli ve mutlaka profesyonel bir tedavi yoluna gidilmelidir.

Etiketler

Çocuklarda tuvalet eğitimi yaşıCocuklarda tuvalet egitiminin verilmesiÇocuklarda tuvalet eğitimi sıkıntılarıÇocuklarda tuvalet eğitimi nasıl yapılırÇocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. İpek Özunan

Prof. Dr. İpek Özunan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1992 yılında mezun olan Prof Dr İpek Özunan. 1998 yılında Ege Üniversitesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık, 2002 yılında aynı fakültede Çocuk Nefroloji yan dal uzmanlık eğitimini almıştır. 2002 yılında Celal Bayar Üniversitesine Yrd. Doçent olarak atanan ve Çocuk Nefroloji Bilim Dalını kuran Prof Dr Özunan 2005 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doçenti, 2011 yılında Profösör olmuştur. 2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesine Dekan Yardımcısı olarak atandıktan sonra 2019 yılına kadar bu görevde Tıp Fakültesi eğitim sorumluluğu-Tıp Fakültesi Başkoordinatörlüğü ünvanı ile eğitim akrediatasyonı çalışmalarında bulunmuştur. Bu dönemde Tıp Fakültesi eğitim programı UTEAK tarafından 2025 yılına kadar eğitim akreditasyonu almaya hak kazanmıştır. 2019-2020 tarihleri arasında aynı fakültede sağlıktan sorumlu Rektör Yardımcılığı görevini yürütmüştür.
Akademik yaşantısı boyunca çok sayıda bilimsel toplantıda ve üniversite Kalite Komisyonunda görev alan Prof Dr Özunan’ın çok sayıda uluslararası ve ulusal makale ve araştırmaları bulunmaktadır. Meslek hayatına İzmir’de serbest hekim olarak devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.