Özgüvenin temeli henüz yaşamın ilk aylarından itibaren atılmaya başlar. Yapılana raştırmalara göre anne babanın bebeği gördüklerindeki yüz şekilleri, ses tonları bile bebeğin özgüvenini etkilediğini ortaya koyar. Bebeğin acıktığı zaman yedirilmesi, altını kirlettiği zaman temizlenmesi, iyi bakılması ve ona iyi davranılması, yeteri kadar bedensel temasta bulunması, sevginin hissettirilmesi hep özgüvenine katkıda bulunur. Küçük yaşlardaki bu yatırım ileride yetişkin bir birey olduğunda da özgüven duygusunu etkiler.
Çocukta özgüven geliştiren etkenler:
1- Çocuğa hareket alanı oluşturmak
Çocukların kendilerini rahat ifade edebilecekleri geniş ve ferah alanlar oluşturmak, özgüven gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Yeni nesil Z kuşağı apartmanların küçük dairelerinde hareket etme ve sorumluluk alma bilincinden uzak teknolojiyle büyümektedir. Doğal ve açık alanlarda çocuklarına kendilerini ifade etme, oyun kurma, bedensel gelişimlerini sağlamak, arkadaş gruplarıyla etkileşim kurması için ortam hazırlamak çocukların özgüven duygusuna büyük katkı sağlayacaktır.
2- Çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmek
Çocukları olmaları gerektiği gibi değil oldukları gibi kabul etmeliyiz. Her çocuk biriciktir, her çocuğun kendine has özellikleri vardır bir çocuğun güçlü özellikleri olabileceği gibi geliştirmesi gereken özellikleri de olabilir. Özellikle mükemmeliyetçi bir ebeveyn çocuğundan hep daha fazlasını isteyecek, onu başkalarıyla kıyaslayacak, eksik yönlerini eleştiri unsuru olarak görecek hatta doğal olan özelliklerini bile sorun edecektir. Bu çocuk büyüdüğünde ise kendi doğal özelliklerini sevmeyecek, hep kendini diğer insanlardan aşağıda görecektir. Bu yüzden çocuğumuzu öncelikle her şeyiyle bir bütün olarak görmeli ve olduğu gibi sevmeliyiz.
3-Çocuğunuzun güzel olumlu yönlerini daha çok görmek
Çocukların daha çık eksikleri, hataları, yaramazlıkları değil; güzel yönlerini de görüp onları ön plana çıkartmak öz güven gelişiminde oldukça öncemlidir. Bunun için çocukta var olan güzel yönler olduğunda takdir edilmeli zaman zaman ödüllendirilmelidir. Ödüllendirme yapılırken nedeni de söylenmelidir. Çocuklarımızla gurur duyduğumuz takdirde onlarda kendileriyle gurur duyacaklardır.
4-Çocuklarınıza güvenin
Çocuklarına güvenen ve güvendiklerini söz ve davranışlarıyla yansıtan ebeveynler olmak özgüvenli çocuk yetiştirmede oldukça önemlidir. Sen yapamazsın, daha küçüksün, sen sus yerini bil gibi rencide edici sözlerden tutun, yaşına uygun sorumluluklar vermeyen ebeveyn tutumlarına kadar bir çok güvensiz tutum çocukların öz güvenini zedelemektedir. Bu yüzden çocuklarınıza yaşlarına uygun sorumluluklar verin, söz hakkı verin, fikrini sorun, hata yaptığında önemli olan denemesi olduğunu ifade edin tekrar cesaretlendirin, aşırı korumacı olmayın.