Çocuklarda obezite ve tedavisi

Çocuklarda obezite ve tedavisi

ÇOCUKLARDA OBEZİTE

Obezite: Vücut yağ yüzdesinin sağlığı bozacak düzeyde artışı durumudur.Çocukluk cağı obezitesi özellikle gelişmiş ülkelerde olmakla beraber bütün dünyada artan bir revalansa sahiptir. Çocukluk çağı obezitesinde bugün gelinen noktada, prevelansının 1970lerdeki değerlerden 10 kat fazla olduğu bildirilmektedir.Bunun sebepleri arasında sanayinin gelişmesi ,fast food tüketiminde artış ve fiziksel aktivitenin azalması gösterilebilir..Çocuklarda ki aşırı kilo durumu hem çocukluk döneminde sağlığı bozucu hemde gençlik dönemi obezitesinin nedenlerindendir..Gençlik dönemi obezitesinin önlenmesi için ise alınacak önlemlerin çocukluk çağından itibaren olması gerekmektedir.

İlk görev Ebeveynlerde : Çocuklar özellikleri gereği ane babalarını taklid etmeye .Anne babanın alışkanlıklarını taklit eder ve onlar gibi davranmaya çalışırlar.Anne ve babanın gerek alışkanlıkları gerekse yaşam tarzları açısından çocuklarına örnek olması atılabilecek ilk adımdır. 

Çouklarda diyete hayır : Çocukluk ve ergenlik dönemi aynı zamanda büyümenin de gerçekleştiği evreler olduğu için bu dönemlerde büyüme faktörüde hesaplandığıiçin günlük almaları gereken enerji ve besin ögeleri ihtiyacı artmıştır.Büyüme ve gelişme dönemindeyken kalori kısıtlaması yapılmaması gerekmektedir eğer enerji kısıtlaması yapılması büyüme ve gelişmesini de olumsuz etkileyecektir.Bunun yerine fiziksel aktivitelerini arttırmak ve enerji ihtiyacını daha sağlıklı tercihlerle karşılayarak beslenmesini düzenlemek önerilir.

Fiziksel Aktiviteyi arttırmak : Çocukların fiziksel aktivitelerini arttırmak için sedanter yaşama yönlendiren bilgisayar,televizyon ve telefonla geçirilen sürenin kısaltılması ,kendilerine ait görevleri yerine getirmeleri (odalarını kendilerinin toplamaları ,giysilerini kendilerinin giymeleri ve yemeklerini kendileri yemeleri gibi ),ilgilerini çeken bir spor dalına yönlendirilmeleri, ailecek açık havada hafif tempoda yürüyüş yapmak önerilebilir.

Çocuklarda yasaklanması gereken besinler ve alternatifleri 

Hazır içecekler : Kalori ve şeker değerlerinin yüksek olması sebebiyle kola gazoz ice tea ve hazır meyve suları yerine ev yapımı limonata ev yapımı hazır çay taze sıkılmış meyve suları ayran süt vermek daha doğru tercihler olacaktır.

Fast foodlar : Artık günümüzde döndüğümüz her köşede bizi bekleyen bir fat food dükkanı bulunmakta ve ister istemez çocuklarımız bu dükkanlara yönelmekte. Hamburger kızarmış patates lahmacun döner çocukların çok sevdiği fakat yağ içerikleri sebebiyle şişmanlamalarının altında yatan en önemli sebeptir.Bunların yerine ev yapımı köfteli sebzeli tam buğday ekmeğinden yapılmış hamburger fırınlanmış patates ve bol salata daha sağlıklı olacaktır.

Şekerli besinler : Çikolata,bal, reçel,.hamurlu tatlılar, çay şekeri ,dondurma ,pasta ,hazır kurabiyeler ve bisküi gibi şeker içeriği yüksek olan besinler tüketilmemelidir. Bunların yerine ev yapımı sütlü tatlılar ve meyveler tüketilmelidir.

Yağ ve yağlı yiyecekler : Kaymak ,krema ,mayonez ,soslar gibi yağlı gıdalar tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve hamurişleri gibi yağlı kızartmalar kullanılmamalıdır.
Bunların yerine çocuklarımıza sebze yemekleri yedirmeli onlara sebze ve meyveeleri sevdirme yolları denenmelidir. 

Hazır yiyecekler : Cips, çekirdek, hazır kurabiye, hazır kek, poğaça, bisküvi, çikolata ve şeker çocukların marketlere gittiklerinde fazlasıyla yöneldikleri seçeneklerdir.Bunların
yerine çocuğunuza bunların ev yapımı yani içeriğini bildiğiniz hallerini sunmalısınız tatlılar yerine ev yapımı kurabiye kek sütlü tatlı diğerleri yerine de ev yapımı poğaça ev
yapımı börek tercih edilebilir.

Yemek yerken yapılan hatalar : Yemek yerken çoğu zaman farkında olmadan bir çok hata yaparız onlardan bazıları şöyledir.Yemeğe ilk olarak kalorisi yüksek olan besinlerle
başlamak ,yemeğe ilk kalorisi yüksek besinlerle başlamak daha çok enerji almanıza sebep olacaktır bunun yerine yemeğe ilk çorba ile başlanmalıdır.Çünkü ilk olarak çorba
içmek midede kapladığı yer sebebiyle tokluk hissi oluşturarak sonrasında daha az yemek yemenizi sağlayacaktır.Yemek yerken hızlı davranmak, beynimize tokluk sinyalinin gitmesi için 20 dakika geçmesi gerekmektedir bunun sağlanabilmesi için yemeğin yavaş yavaş yenmesi iyice çiğnenmesi iyi bir tercih olacaktır. Yemek yerken televizyon seyredilmesi,yemek yerken farklı şeylerle ilgilenmek tokluk sinyalinin daha geç gelmesine ve daha fazla yemek yemeye sebep olur ailece sofraya oturup huzurlu mutlu bir sofrada yemek yemek çocuğunuzun ve sizin daha sağlıklı beslenmenize temel
oluşturacaktır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zehra Göktaş

Etiketler
Obez çocuklarda ne yapmalı
Dyt. Zehra Göktaş
Dyt. Zehra Göktaş
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube