Hipoglisemi ve beslenme

Hipoglisemi kan şekerinin 55-65 mg'ın altına düşmesi anlamına gelir. Kan şekerine neden olan şeker, glikoz dediğimiz vücudun temel besin kaynağıdır. Vücutta kan şekeri değerleri insülin hormonu iradesinde dengede tutulmaya çalışılır. Ancak bazı kişilerde insülin hormonu doğru çalışmadığından kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler görülebilir.

Hipoglisemi ve beslenme

Düşük kan şekerinde beslenmede diyabet hastalarının beslenmesinde uygulanan kurallar geçerlidir.

Kan şekeri hızlı yükselirse hızlıca da düşer bunun önüne geçmek için öğünlerde tam tahıllı sindirimi zor, nişastası az besinler tüketilmelidir.

Uzun süre aç kalmak kan şekerinin düşmesine yol açar. Belirli zaman dilimlerinde vücuda besin girmesi sağlanmalıdır. Gerekirse kişiler yanında çiğ kuruyemiş ve meyve gibi atıştırmalıklar taşımalıdır. Süt/yoğurt/kefir/ayran gibi süt ürünleri de alternatif ara öğün olabilir.

Tatlı az miktarda ve sütlü/meyveli tatlılar zaman zaman tercih edilebilir.

Genel sağlıklı beslenme prensiplerine uyulmalıdır.

Günde 2-2.5 lt su içilmelidir.

İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Pirinç değil bulgur, meyve suyu değil meyvenin kendisi tercih edilmelidir.

Aç karna egzersiz yapılmamalı.

Mümkünse bir diyetisyen yardımı alınmalıdır.

 

Bu makale 21 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin Lisans eğitimini 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlamıştır. Mezun olduktan hemen sonra çeşitli kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev almıştır. Lisans eğitiminin henüz ilk yıllarındayken beslenme konusunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini fark ettiğinden kendi alanında ve alanı dışında birçok eğitim almış, İletişim Fakültesi bölüm derslerine ve projelerine katılım sağlamıştır. 6 yıllık meslek hayatı boyunca 3000’den fazla kişiye danışmanlık hizmeti verme fırsatı bulmuştur. Bunun yanında okullarda öğrenci ve velilere yönelik obezite, diyabet, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında eğitimler vermiştir. 2017 yılında yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” projesinde yer almıştır. Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Sağlık Bakanlığının düzenlediği birç ...

Etiketler
Diyabet oluşumu
Dyt. Nursel Zengin
Dyt. Nursel Zengin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube