Çocuklarda diş macunu ne zaman kullanılmalı

Çocuklarda diş macunu ne zaman kullanılmalı

Çocuklarda Florlü Diş Macunu Ne Zaman ve Hangi Yaş Grubunda Tercih Edilmeli?

     Diş çürüklerinin önlenmesinde flörtünün kullanımı,suların florlanmasından beri en etkili çürük önleyici yöntem olarak kullanılmaktadır. Diş macunları içerisinde bulunan florür, dişte meydana gelen gözle görülmeyecek boyuttaki demineralizasyonu yani bakterilerin meydana getirdiği asit atakları sonrası diş dokularının deformasyonunu tamir eder. Bunun yanısıra diş yüzeyine çürük aktivitesini başlatan mikroorganizmaların yapışmasını önler.

     Güncel araştırmaların güvenirliliğinin en yüksek derecede olan klinik araştırmalar sonucu florür verdiğinin yılda iki kez uygulanmasının diş çürüklerini engellemede başarılı olduğu görülmüştür.

     Türk Pedodonti Derneği, Amerikan Çocuk Diş Hekimliği Akademisi ve Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi bebeklerin ilk dişlerinin sürmesinden 3 yaşına kadar sürüntü ya da pirinç tanesi kadar diş macunu kullanımını önermektedir. 3 yaşından sonra yutkunma refleksi geliştiği için macun miktarı artırılabilir ve bezelye tanesi büyüklüğünde macunla fırçalama dönemine geçilmelidir.

      Diş çürüğü riski düşük olan, 1 yaşından sonra gece beslenmesi yapmayan, annesinin ağzında aktif çürük bulunmayan,şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme yapmayan, sağlıklı ve doğru şekilde katı beslenmeye geçişi yapılmış üç yaşından küçük çocuklarda florür içermeyen diş macunları kullanılabilir. Bu durumu sağlamak ebeveynler için zor olduğundan 6 aydan iki yaşına kadar düşük oranda florür içeren çocuk diş macunlarının sürüntü şeklinde kullanılması ve diş fırçalamanın ebeveyn tarafından yapılması önerilmektedir.

Bu makale 13 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ayşegül Güngör

Dt. Ayşegül Güngör, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından On Dokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanını almıştır.

Dt. Ayşegül Güngör, Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Dt. Ayşegül Güngör
Dt. Ayşegül Güngör
Kayseri - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube