Çocuklarda davranış değişikliği nasıl sağlanır?

Çocuklarda davranış değişikliği nasıl sağlanır?

Çocuk yetiştirmek, tıpkı meslek sahibi olmaya hazırlanmak, üniversite okumak gibi bir hazırlık gerektirir. Günümüzde çocukların hem fiziksel bakımını sağlamak hem psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak ve bunları bilimsel çalışmalar ışığında doğru kabul edilen yöntemlerle yapmak oldukça önem taşımaktadır. Burada bahsi geçen yöntemler geleneksel yöntemlerin tamamen zıttı değildir. Bilakis bazı geleneksel yöntemlerin bilimsel olarak da etkili olduğu kanıtlanmıştır. Çocukların dikim veya ahşap oyuncaklarla oynamasının olumlu etkileri gibi…

Ailelerin çocuk yetiştirirken en zorlandığı konulardan biri de sınır çizmektir. Çocukların 3 yaşında 3 kurala, 4 yaşında 4 kurala düzenli olarak uyabildiği görülmüştür. Ancak sınır problemi yaşayan ailelerin, çocuğa kural koyduğunda onun bu sürece adapte olabilmesi için zamana ve istikrarlı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Davranış değişikliği dediğimiz kavram çocuğun yaşına ve gelişimine bağlı olmakla birlikte bazen 6 aya kadar süren uzun bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Anne-baba/bakımveren bireylerin eğitim birliği de kural koyma ve uygulama konusunda oldukça önemlidir. Çünkü annenin koyduğu kural baba tarafından benimsenmiyorsa veya babanın kuralları anne tarafından geçerli kabul edilmiyorsa çocuğun davranışını değiştirmek yerine kuralların esnek olduğu ya da bazen var bazen yok olduğu ebeveyne doğru yöneldiği görülür. Bu durum da istendik davranışlara ulaşmayı güçleştirir. Ailelerin çocuklara sınır çizemeyişi bazen de organik problemlerden kaynaklanabilir. Çocuklarda özellikle 6 yaş sonrası tespit edilebilen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çocuğun kurallara uyum sağlayamamasının sebeplerinden biri olabilir. Bu gibi durumlardan şüpheleniliyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. 

Bu makale 19 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz

Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Üsküdar Üniversitesi'nde Psikoloji ve Çocuk Gelişimi lisans programlarını başarı ile tamamlayarak psikolog olmuştur. Yüksek lisansını Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Tez konusu "14-18 Yaş Arası Kız Çocuklarında Travma Sonrası Stres Bozuklukları İle Bilişsel Esneklik Kavramının Nörobilimsel Yaklaşımla İncelenmesi"dir. Arapça olarakta terapi hizmeti vermektedir.  2013 yılında Haydi Tut Elimi Derneği’nde gönüllü mentor öğrenci olarak çeşitli etkinliklere katılmıştır. 2015- 2016 yıllarında Validebağ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anaokulu'nda stajyer öğretmenlik, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokronoloji ve Çocuk Kardiyoloji Polikliniklerinde gözlemci öğrenci, yatan çocuk hasta servisinde stajyer çocuk gelişimcisi, 2016- 2017 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hiperaktivite bozukluğu
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube