Çocuklarda biberon çürüğü

Çocuklarda biberon çürüğü

Diş çürüğü insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. Aynı zamanda bir medeniyet hastalığıdır. Diş çürüğünün başlıca etkeni Streptococcus mutans isimli bir bakteridir, ve bu bakteri gıdalarımızda bulunan şekeri çok çabuk bir şekilde fermente ederek laktik asit oluşturur. Olusan bu asitler dis minesini yıkarak çürüğü oluştururlar. Yapılan çalışmalar çocuk doğduğu zaman ağzında çürük yapıcı hiçbir bakteri bulunmadığını fakat 6. aydan itibaren bu bakterinin diş sert dokuları üzerinde kolonize olmaya başladığını göstermektedir. Çocuğun bu bakteri ile enfekte olmasının en büyük nedeni çocuk ile çok yakın temasta bulunan anne, baba yada bakıcıdır.

Süt dişleri neden önemlidir ?

Süt dişleri, daimi dişlerin sağlıklı olarak oluşup sürmelerini sağlayan çok önemli rehberlerdir. Daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi esnasında hem fonksiyonu sağlarlar hem de kalıcı dişlerin sürecekleri yolu oluştururlar. Bu sebeple süt dişlerine "nasıl olsa değişecek önemsiz dişler" gözüyle bakmak çocuğunuzun gelecekteki diş sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokar.

İltihaplı yada çürümüş bir süt dişi, altında gelişen daimi dişin oluşumunu yavaşlatır veya bozar. Süt dişindeki harabiyetin durumuna göre bu çok hafif bir hasar olabileceği gibi, ileride daimi dişin tam fonksiyon görmesini engelleyecek ya da çürüğe dayanıksız hale gelmesine sebep olacak bir hasar da olabilir. Ön dişleri çürük nedeniyle tamamen harap olmuş bir çocukta estetik ve konuşma bozukluğunun yanında beslenme bozuklukları da ortaya çıkacaktır.

Çocukların gelişimi için dengeli beslenmenin önemi çok büyüktür. Dişler, çene kemikleri ve ağız içi yumuşak dokular da, sağlıklı gıdalarla beslenmiş bir çocukta sağlıklı olacaktır. Çocuğunuzun beslenmesi mutlaka 5 temel grubu içermelidir.

1)Meyve, 2)Sebze, 3)Tahıl , 4)Süt, peynir, yoğurt, 5)Et, tavuk, balık

Görüldüğü gibi bunların arasında şekerli ve nişastalı gıdalar bulunmamaktadır. Çocuğunuzun beslenmesi için bunlara ihtiyacı yoktur. Özellikle yumuşak ve dişlere yapışan şekerli gıdalar çürüklerin esas sebebidir. Bu gıdaları çocuğunuza mümkün olduğunca minimum miktarda vermeniz onun diş sağlığı açısından çok önemlidir.

Son yıllarda biberon çürüğünün görülme sıklığında çok ciddi bir artış gözlenmektedir. Bunun nedenleri arasında şekerli gıdaların çocuklarda çok sık tüketilen gıdaların başında olması ve diş fırçalama alışkanlığının hiç olmaması yada az olmasıdır. Süt dişidir nasıl olsa alttan yenileri gelecek düşüncesi tamamen yanlış ve hatalıdır. Zira bu düşüncenin toplumda yer etmesinden ve maalesef bazı hekimlerin dahi aynı düşünce ile hastalarını yanlış yönlendirmeleri sonucunda pek çok çocuk diş çürüğü ve sebeplerinden kaynaklanan sıkıntılar yaşamaktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz

Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz Özel Muayenehasinde danışanlarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda biberon çürüğü
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube