Diş ağartmada (bleaching) güncel bilgiler

Diş ağartmada  (bleaching)  güncel bilgiler

Estetik diş hekimliği,  son yıllarda çok önemli  gelişmeler  kaydeden ve  gelişimini hızla  sürdüren  diş hekimliği'nin özel bir ilgi alanıdır. Ülkemizde son yıllarda  dış görünüşüne önem veren modern  bireylerin sayısının artması  ile birlikte hastalarımızdan, estetik görüntüyü ön plana çıkaran talepler artarak  gelmeye başlamıştır. Diş beyazlatma yada diğer adıyla ağartma/bleaching en sık istenilen ve merak edilen kozmetik dişhekimliği uygulamalarındandır. Kişinin,  diş renginden memnun olmayıp daha beyaz dişlerle  gülümseme istemesi son yıllarda diş beyazlatma taleplerini çok artırmıştır.  Dişlerdeki renklenmeler içsel (intrensek) ve dışsal (ekstrensek) olarak iki ana gruba ayrılır.

İçsel renklenme nedenleri arasında  diş dokularının genetik hastalıkları, ilaç kullanımı (özellikle tetrasiklin grubu antibiyotikler), aşırı miktarda flor alımı, yüksek ateşle seyreden çocukluk hastalıkları, yaşlanma,  travmalar ve endodontik tedavi (kanal tedavisi)  sırasında yapılan hatalar veya endodontik tedavide kullanılan ilaçlardır.

Dışsal renklenmeler ise;

Dişin dış yüzeyinde oluşan lekelenmeler, sıklıkla  nasmyth zarı kalıntıları, kötü                             ağız hijyeni  ve  restorasyonların varlığı, dişeti kanaması, plak birikimi, diyet alışkanlıkları ve

kromojenik (renklenme yapan) mikroorganizmaların varlığı nedeniyle oluşan renklenmeler,  sık tüketilen kahve, çay ve tütün kullanımı, bakır, demir, civa ve gümüş'e bağlı renklenmeler dir.

Diş yüzeyindeki çay, kahve, nikotin gibi renklenmelerin diş hekimi tarafından özel pastalarla temizlenmesi diş beyazlatma değildir, diş beyazlatma (bleaching) sadece içsel renklenmeler nedeniyle oluşan durumlarda kullanılır.

Diş Beyazlatma  (ağartma, bleaching) : Diş dokusuna hiçbir müdahalede bulunmadan, diş renginin hidrojen peroksit yada karbamid peroksit içeren jeller ile açılmasıdır. İçsel renklenmeleler diş yüzeyi temizliği yapılarak giderilemez çünkü renklenme diş dokusu içerisindedir  ve böyle durumlarda hidrojen yada karbamid peroksit içeren jeller kullanılarak diş ağartması yapılır. Diş ağartması, evde yapılan (home bleaching), klinikte yapılan (office  bleaching) bir de ikisinin kombinasyonu şeklinde olmak üzere genellikle  üç şekilde uygulanır. Evde uygulanan beyazlatma da kişiye özel hazırlanmış ince silikon kalıplar içine % 8 - 20 konsantrasyonda  karbamid  peroksit içeren jeller konularak  renklenmenin şiddetine göre 2-6 saat arası uygulanır. Klinikte yapılan beyazlatma da ise  genellikle % 15- 40 konsantrasyonda  hidrojen peroksit içeren jeller hekim tarafından uygulanır ve bu işlem sırasında dişeti özel bir madde ile örtülür çünkü hidrojen peroksit dişeti ve ağız mukozası için oldukça yakıcıdır. Bu uygulama da yaklaşık 15 dakika ile  yarım saat arasında   sürer ve diş renginde gözle görülür bir açılma  ortaya çıkar. Önemli olan bu rengin uzun süre korunmasıdır ve  bu nedenle beyazlatmaya bir gün sonra kişinin kendisinin uygulayacağı yaklaşık 10-15 gün  boyunca kullanılacak olan  ev seti ile devam edilir. Hem klinik hem evde uygulanan kombine beyazlatma işlemi en  çok tavsiye edilen yöntemdir çünkü özellikle diod lazer kullanımı ile kısa sürede bembeyaz dişlere sahip olmak  aşırı hassasiyet sorunlarını da beraberinde getirir ki buda hiç istenmeyen bir durumdur ve  kişiyi çok sıkıntıya sokar. Klinik de uygulanan beyazlatma,  renk şiddetine göre 2-4 kez tekrarlanabilir ve sonrasında uygulanan hassasiyet giderici jeller  ile hasta konforu sağlanır. Beyazlatma sonrası diş renginin korunması kişinin özenine bağlıdır, çok fazla çay, kahve, kırmızı şarap tüketmek, sigara kullanımı kazanılan  rengin geriye dönüşünü hızlandırır, özel beyazlatma macunları kullanımı ile tedaviye devam edilmesi elde edilen rengin korunması için ideal sonuç verir.

Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi?;

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işlemi diş dokusuna hiçbir zarar vermez, en sık gözlenen komplikasyon özellikle hızlı yapılan beyazlatmalar sonrası ortaya çıkan aşırı hassasiyet ve ağrıdır. Bu süre 2 hafta ila 1,5 ay sürebilir o nedenle beyazlatma seansları sonrasında hassasiyet giderici jeller uygulanması bu şikayetleri ortadan kaldırır. Internet ve diğer alışveriş kaynaklarından   elde edilerek hekim kontrolu dışında kullanılan jellerin etkinliği tartışmalıdır zira  özellikle karbamid peroksit  sıcağa çok duyarlıdır  ve uygun şartlarda saklanılmaz ise kısa sürede inaktif hale gelir ve hiçbir etki göstermez. Gümrük ve depolarda  sıcak ortamda beklemiş bir beyazlatma jelinden hiçbir etki beklenmemelidir.  Çok uzun süre kontrolsüz olarak yüksek konsantrasyonda  jel kullanımı diş mineleri üzerinde  olumsuz etkilere ve çürüğe yatkın  diş yüzeyleri oluşumuna yol açabilir. O nedenle diş beyazlatma mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır. Sağlıklı dişler mutlu gülüşler dilerim.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz

Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz Özel Muayenehasinde danışanlarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş ağartmada (bleaching) güncel bilgiler
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz
Prof. Dr. Dt. Ali Rıza Alpöz
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube