Prostat kanseri için biyopsi

Prostat Kanseri İçin Biyopsi

Prostat kanseri için biyopsi

Fiziki muayene veya PSA testi yapılmasından sonra, kanser şüphesi oluşursa, doktorunuz biyopsi önerebilir. Biyopsi, kanser tespiti ve kanserin de agresif yapıda olup olmadığını tahmin etmek için en iyi yoldur.

Prostak biyopsisi rektumdan (makattan) yapılır. Prostat değerlendirilmesi için özel olarak yapılan prob ile rektumdan girilir, ultrasonografi ile prostat değerlendirilir. Bu sırada prostata lokal anestezi yapılır. Ultrasonografik değerlendirme sonucunda, uygun görülen yerlerden özel biyopsi iğnesi ile gerekli doku örnekleri alınır. İşlem sonrası alınan parçalar histopatolojik olarak değerlendirilmek üzere patoloji uzmanına gönderilir.

Prostat Biyopsisi Kimlere Yapılır?

PSA yüksekliği olan ve/veya parmakla prostat muayenesinde prostatında nodül veya sertlik saptanan hastalara uygulanır.

Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

Prostat büyümesi genellikle iyi huylu bir büyüme şeklindedir. Prostat büyümesine bağlı belirtilerin meydana gelmesi sosyal yaşamı etkileme dışında önemli bir sağlık sorununa yol açmayabilir. Çok sayıda kanser türlerinde olduğu gibi, prostat kanserinin de tipik erken belirtileri yoktur. Prostat kanserinin başlangıç aşamasında hasta ilk önce herhangi bir şey fark etmez. Prostat kanseri ancak hastalık iyice ilerleyip idrar yolunu sıkıştırmaya başladığındaki; bu da en geç evrede izlenir, rahatsızlıklara yol açar.

Prostat Biyopsisi Yapılmazsa Ne olur?

PSA yüksekliğinin sebebi tam olarak anlaşılamaz. Parmakla yapılan muayene sonrasında tespit edilen sertlik ve nodüllerin iyi huylu veya kötü huylu olduğu anlaşılamaz. Hastalığın erken teşhis şansı kaçırılmış olur.

Prostat biyopsisi birkaç kez yapılabilir mi?

İlk biyopsi uygun şeklide yapılırsa en az 1 yıl içinde tekrar yapılmasına gerek yoktur. Hasta PSA yüksekliği devam ediyorsa 1 yıl sonra tekrar biyopsi yapılabilir.

Prostat biyopsisinde önceden hazırlık var mıdır?

İşlem makat (anal, rektal) bölgesinden yapıldığı için önlem olarak 1 gün öncesinden antibiyotik kullanmaya başlanır. Biyopsi randevusundan yaklaşık 2 saat önce hastalar kendi kendilerine lavman yaparak biyopsi bölgesi temizlenir. Aspirin ya da kan sulandırıcı kullanan hastalar 7 gün önce ilaçlarına ara vermelidirler. Biyopsi sırasında hastanın aç olması gerekmez.(Anestezi altında yapılacak ise 6 saat aç olmalıdır) Hastalar kan sulandırıcı hariç diğer tüm ilaçlarına devam etmelidir.

Prostat biyopsisi ne kadar sürer?

Süre değişmekle birlikte yaklaşık 15-20 dakika sürer. İşlem sonunda hastanın yatması gerekmez. Sosyal hayatına devam eder.

Prostat biyopsisi sırasında ağrı olur mu?

Prostattan parça alınımı sırasında lokal uyuşturma yapıldığı için ağrı olmaz. Ultrason aletinin makata verdiği gerginlik hissi hastalarda ağrıdan ziyade rahatsızlık yapmaktadır. Hastalara yaptığımız ağrı değerlendirme çalışmasında duydukları ağrıyı 10 üzerinden ortalama 2 şeklinde beyan etmişlerdir.

Prostat biyopsisi sonrasında olası komplikasyonlar nelerdir?

İşlem sonrası 1-2 gün idrar yaparken yanma olabilir. İdrar ve gaita ile birlikte kan gelebilir. Bazı hastalarda çok az ve kısa olabileceği gibi, bazı hastalarda 1-2 haftaya kadar devam edebilir. İdrar yapmada zorluk çeken hastalarda biyopsi sonrası idrar yapamama görülebilir. Üşüme titreme ile birlikte ateşin yükselmesi nadir de olsa görülebilir. Spermde renk değişikliği görülebilir.

Prostat biyopsisi sonrası hasta ne yapmalıdır?

Bol miktarda (8-10 bardak) sıvı tüketmeliyiz. Kabız olmamak için lifli besinler tüketmeliyiz. Antibiyotik bitene kadar devam edilmelidir.

Bu makale 1 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim​,  20 yıla aşkın süredir birçok başarılı operasyona imza atan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2004 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Akademik çalışmalarına 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda Öğretim görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 2006 yılında bir yıl süre ile Manisa Asker Hastanesi’nde yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2007 yılında ise Yardımcı Doçent kadrosuna yükselmiştir. 2007 yılında Avrupa Üroloji Topluluğunun açmış olduğu sınavda başarılı olarak FEBU (Avrupa Üroloji Uzmanlığı) unvanını almıştır. 2009 yılında ise University of Heidelberg Kliniku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Prostatit nedir
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube